Palovčík: Chybí lídři, kteří říkají pravdu

19.09.2021

jihlavske-listy.cz | Rubrika: Zprávy | Autor: Pavel Bajer


Bez většího zájmu veřejnosti se uskutečnila v úterý 14. září vzpomínka na 84. výročí úmrtí zakladatele a prvního prezidenta Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

Akce se odehrála v 14.30 u sochy T. G. Masaryka v Jihlavě v ulici Jana Masaryka.

Přítomní na ní byli zástupci Jihlavy, Kraje Vysočina, Spolku za navrácení sochy TGM do Jihlavy, Vysoké školy polytechnické (VŠPJ), sokolové nebo předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Jejich projevy se nesly především v duchu současné politické situace.

„Chybí lídři, kteří říkají pravdu a bojují za ni,“ uvedl ve svém projevu moderátor akce Petr Palovčík, který je zároveň členem Spolku za navrácení sochy TGM do Jihlavy. Zmínil, že členové spolku se potkávají u sochy T. G. Masaryka již devátým rokem.

„Pokud nemá občan o stát zájem, tak dojde k tomu, že stát bují, je byrokratický, arogantní, marnivý a slouží menšině,“ pronesl jednu z myšlenek prvního československého prezidenta předseda Senátu s poukazem na stávající politickou situaci. „A to si myslím, že si je dobré uvědomit zejména v dnešní době,“ pokračoval.

Poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) apeloval s poukazem na Masarykův odkaz, abychom byli vlastenečtí v dobrém slova smyslu. „To znamená, abychom byli hrdí na svůj národ, abychom se ho snažili propagovat všude, kde můžeme, ale zároveň abychom v sobě neměli nenávist nebo nějakou nelásku k národům okolo nás,“ vysvětlil. Akce byla zakončena českou státní hymnou, kterou zazpíval právě poslanec Kaňkovský.

 

Odkaz na článek.

Přílohy