Pieta za Miladu Horákovou

27.06.2020

CNN Prima News | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


moderátorka
--------------------
Česko si připomíná 70 let od justiční vraždy Milady Horákové. Pietní akt u pomníku Obětem komunismu na pražském Újezdě doprovázel zvukový záznam výroku ze soudního procesu s Miladou Horákovou a dalšími obžalovanými. Zazněla například řeč tehdejšího prokurátora Josefa Urválka a slova soudce, když vynášel rozsudek smrti. Květiny k pomníku položili mimo jiné také předseda senátu Miloš Vystrčil.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Milada Horáková je žena, která takové hodnoty, jako je spravedlnost, pravda, vnímala jako významnější, než její vlastní život. To znamená ona za ně obětovala svůj vlastní život a tím ukázala to, jako bychom se dneska měli chovat, a jak bysme si dávali, měli dávat pozor na to pokud někdo tu spravedlnost a poctivost začíná znevažovat, nebo dokonce relativizovat. To bych řekl, že je hlavní odkaz pro nás pro dnešek.


moderátorka
--------------------
Další pietní akce začala zhruba před půlhodinou na Pětikostelním náměstí u Poslanecké sněmovny. Sleduje ji náš reportér Zbyněk Zykmund. Zbyňku zdravím tě. Pověz nám, kdo tuto akci vlastně svolal?

Zbyněk ZYKMUND, redaktor
--------------------
Dobré poledne. Tak tuto pietní akci svolala obecně prospěšná společnost Paměť národa, Post Bellum. Řekl bych, že byla mnohem taková menší, mnohem komornější, mnohem i pietnější než ten velký pietní akt na Újezdě. Sešlo se tady opravdu, řekl bych, pár desítek lidí, možná 50, 60 lidí. Lidé přicházeli i sami velmi spontánně pokládali květiny. Zapalovali svíčky. Držela se tady minuta ticha, zpívala se česká hymna. Lidé se také pomodlili a zhruba po čtvrthodině ten pietní akt tady na Pětikostelním náměstí skončil.

moderátorka
--------------------
Milada Horáková šla na popravu jako poslední ze čtyř odsouzených k trestu smrti. Co ji čekalo, popsal vedoucí kabinetu historie a dokumentace Vězeňské služby Aleš Kýr..

Aleš KÝR, vedoucí Kabinetu historie a dokumentace VS ČR
--------------------
Byla přepásana pásem s lanem, které šlo přes kladku. Tak to oni zvedali popravované pod hák, kde byla oprátka. Svazovali jí nohy, aby jí mohli po zavěšení nohy natahovat, čímž tedy snažili uspíšit tu popravu, jo. To vše na ni muselo prostě působit ohromným stresujícím účinkem. Ona musela cítit i fyzickou bolest. Muselo jí být špatně, ale právě ta slova, která vyřkla před smrtí, to padá, padá, tento boj jsem prohrála. Milují tento národ. Milují tento lid. Budujte mu /nesrozumitelné/. Odcházím bez nenávisti. Svědčí o velké morální síle.

Přílohy