Podepsali byste petici proti povinným kvótám přistěhovalců?

23.06.2015

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 3 | autor: -pab


Zeptali jsme se vysočinských poslanců a senátora, co si myslí o povinných kvótách migrantů, které chce zavést EU svým členským zemím. Pro jejich zavedení se nevyslovil žádný z poslanců.


Miloš Vystrčil, senátor ODS
V případě tohoto problému považuji za účinnější, než je podepisování petice, přímý tlak na vládu, aby aktivně konala při řešení narůstajícího problému s uprchlíky. Kromě odmítnutí stanovení kvót mezi ně například patří i naše podpora ochrany hranic celého schengenského prostoru a naší vlastní azylové politiky.


Martin Lank, poslanec Úsvit
Pokud jde o petici proti povinným kvótám na přerozdělování imigrantů mezi zeměmi EU, tak nejen že bych ji podepsal - já ji už podepsal dávno. Navíc náš poslanecký klub aktivně tuto petiční akci podporuje. Rozhodnutí kdy, kolik a koho případně Česká republika přijme, by mělo být čistě v kompetenci právě České republiky - nikdo jiný totiž naše zájmy hájit nebude. Rozhodně ne Evropská unie. Té podle mého názoru bude úplně jedno, jestli nějaká Česká republika má vůbec možnosti a podmínky pro přijetí většího množství imigrantů - z nichž, přiznejme si to, je velká část nikoli uprchlíky před válkou, násilím nebo pronásledováním, ale jednoduše ekonomickými imigranty.

Vít Kaňkovský poslanec KDU-ČSL
V souvislosti se vzrůstajícím napětím kolem uprchlíků ze Sýrie, ale i z Afriky chápu obavy našich občanů zejména z hlediska bezpečnosti. Jsem proti stanovení kvót pro přijímání migrantů pro státy EU. Zároveň ale vidím jako nutné urychleně v rámci Evropské unie najít účinné a zodpovědné řešení otázky uprchlíků, protože v opačném případě zejména Itálie a Francie hrozí otevřením hranic. Toto by v praxi znamenalo obrovský přesun imigrantů z těchto zemí do dalších států, včetně České republiky. Prioritou EU musí dle mého názoru být směřování humanitární pomoci přímo do postižených zemí, nikoliv podpora migrace.

Josef Kott, poslanec ANO
Myslím, že je nejdůležitější hledat řešení v zemích, odkud lidé odcházejí a tento exodus zastavit. Jistě je nutné veškeré nasazení politických elit nejen v EU, ale v celém demokratickém světě. Jako člen výboru pro evropské záležitosti při PSP ČR vím, že naše současná politická reprezentace se opravdu snaží do řešení zapojit a jistě toto téma není podceněno. Postoje našich zástupců jsou evropsky vyvážené a dle mého názoru ve prospěch národních zájmů. Historie prokázala, že jakákoliv xenofobie proti určité skupině obyvatel, ať dělená dle náboženství, či barvě pleti nebo dle jiných parametrů, je nešťastná. Z těchto důvodů bych petici nepodepsal.

Přílohy