Politici: Do Evropy patříme, ale...

02.05.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Publicistika | Strana: 17


Jak hodnotíte 10 let ČR v EU a co vám to osobně přineslo?

* * *

Mnoho snahy starat se o občana není dobré

Protože nevím a vlastně to neví nikdo z nás, jak by vypadaly naše životy, kdybychom uplynulých deset let v EU nebyli, není jednoduché odpovědět.
Osobně jsem i dnes přesvědčen, že do Evropy patříme a že náš vstup do EU byl v tomto smyslu správným krokem. Říkám to přesto, že je pravdou, že původní úspěšná snaha o volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu byla a je bohužel postupně doplňována dalšími rozporuplnými projekty.
Stačí vzpomenout například nesmyslné dotování některých obnovitelných zdrojů energie, rušení obyčejných žárovek, povinné přimíchávání biopaliv do nafty a benzínu a celou řadu dalších obdobně nadbytečných nařízení a regulací.
Právě poznání, že přemíra snahy se tzv. "postarat" o občana může vést i ve vyspělé demokratické společnosti ve svém důsledku paradoxně k nadměrné regulaci, nárůstu byrokracie, a tím ke snížení životní úrovně a k omezení konkurenceschopnost a svobody, je pro mě důležitým poznatkem a nakonec i důvodem, proč si myslím, že je dobře, že naši historickou zkušenost má dnes EU bezprostředně k dispozici.

Miloš Vystrčil, senátor ODS

* * *

EU je důležitý stabilizační prvek

Česká republika se začleněním do EU vrátila do společenství národů, kam patří. Společně se svým členstvím v NATO tímto posiluje svoji nezávislost na bývalém východním bloku. V kontextu dnešních událostí na východě je toto jeden z důležitých stabilizačních prvků pro naši nezávislost a svobodu. Což jako národ, který v nedaleké historii již několikráte byl o tyto výsady připraven, zajisté musíme velice ocenit.
Otevřením trhů se rozevřelo pole možností pro naši ekonomiku a můžeme se v Evropě jasně ukázat, že jsme národem vzdělaným, který má svoje místo ve společné Evropě. Národem, který může, chce tvořit a budovat společnou Evropu. Vstup do EU a celou desetiletou minulost spojenou s členstvím v EU i přes těžkosti, mnohdy však vzniklé naším českým přístupem, vyvolané slaďováním norem a zákonů na jednotnou podobu platnou v zemích EU a doprovázenou různými rádoby problémy typu "pomazánkové máslo" hodnotím kladně. Jednoznačně se jedná o přínos pro celou společnost.
Vstup do EU mně osobně umožňuje svobodně cestovat, navštěvovat nejenom sousední státy bez administrativních omezení a nejsem omezován ani při obchodním styku bariérou hranic členských států.

Martin Sedlák, předseda TOP 09 Vysočina

* * *

Jediná alternativa udržet se v konkurenci

Přes mnohé problémy, které nám vstup do EU přinesl a přináší, jsem stále přesvědčen, že je to jediná alternativa a možnost Evropy udržet se v konkurenci globálního světa. A to i přes problémy jako např. byrokracie, směrná čísla, různé rozporuplné směrnice a omezení, boje uvnitř EU a další. Česká republika si dost často život v EU zkomplikovala, mnohdy "osladila", sama. Je to ale velká příležitost pro udržení konkurenceschopnosti a hospodářství ČR.
Pro mě osobně to znamenalo posílení svobody. Vstup do Schengenského prostoru ten pocit ještě umocnil. Bez potupných kontrol, možnost pohybu skoro po celé Evropě směrem na západ. Kdo nezažil přechod hranic v minulosti a nyní mimo EU, především na východ, tak si neumí tu volnost vychutnat.

Vladimír Novotný, náměstek hejtmana (ČSSD)

Členství si kazíme „českým“ přístupem

Deset let členství České republiky v Evropské unii přineslo nejen vnímanou byrokracii vyplývající z různých nařízení, ale též nezpochybnitelná pozitiva. Zmíním například odstranění hranic v Schengenském prostoru, fondy EU, které Kraj Vysočina obohatily o 5,5 miliard korun investovaných např. do silnic, nemocnic, škol i hotelů. Na druhou stranu vnímáme i problémy ve vztahu kraje versus vláda, a to právě kvůli zmíněným evropským fondům.
Mně osobně přinesly tyto roky právě starosti s fondy a projekty, ale také obrovskou radost z úspěchů, kterých jsme společně dosáhli. Považuji vstup do EU za naprosto správný a jen mě mrzí, že si členství sami kazíme typickým českých pseudotvůrčím přístupem.

Jiří Běhounek, hejtman (nestraník za ČSSD)

* * *

Vstoupili jsme do EU, která byla jiná

O Evropské unii píši 20 let. ČR se rozhodla před deseti lety vstoupit do EU, která byla jiná, než ta současná. Posledních deset let je pro EU obdobím ne příliš úspěšným. Vzpomeňme si na neúspěch s nedobrým nápadem na přijetí Evropské ústavní smlouvy, vzpomeňme si na referenda, která byla, vzpomeňme si na krize, kterými prochází eurozóna opakovaně, vzpomeňme si na zadlužení některých států eurozóny a na problémy, které to přináší pro ostatní země.
Z tohoto důvodu je důležité, aby ČR v rámci EU důsledněji hájila zájmy českých občanů a snažila se dosahovat takových výsledků v jednání uvnitř Unie, které budou bránit zájmy ČR. Myslím si, že toto jsme měli dělat už před deseti lety a ještě intenzivněji to musíme dělat nyní.

Petr Fiala, předseda ODS

* * *

EU má daleko k sociálně spravedlivé Evropě

Před deseti lety jsem nebyl ze vstupu naší republiky do Evropské unie nadšený. Obával jsem se toho, že rozšířením EU sledují její významné státy, zejména Německo, větší odbyt svého zboží. Obával jsem se i zvýšení cen zejména potravin. Po deseti letech od vstupu do EU jistě není většina občanů naší země spokojená. Těžko však z toho vinit jen Evropskou unii, své způsobila krize současného hospodářského systému a zejména pravicové vlády naší republiky. Ostatně většina lidí i ve starých zemích EU s vysokou nezaměstnaností, omezováním sociálního státu spokojena není. Při tom však integrace a spolupráce zemí Evropy je v zásadě správná. Měla by to však být Evropa solidární a sociálně spravedlivá. Dnešní EU k tomu má daleko. O to více je třeba o takovou Evropu usilovat.

Pavel Šlechtický, městský zastupitel (KSČM)

* * *

Pocit bezpečí před vnějším nepřítelem

Naplnily se hlavní symboly členství v EU, a to svoboda cestování, studia a práce. Velmi rychle jsme si zvykli překračovat hranice bez nutnosti potřeby výjezdní doložky, devizového příslibu nebo i často ponižující osobní prohlídky na hranicích. Svobodný přejezd hranic je skutečně něčím neocenitelným a po deseti letech se svoboda pro většinu lidí stala samozřejmostí.
Díky členství v EU jsme nabyli pocit bezpečí před vnějším nepřítelem. Jistota bezpečí představuje jednu z nejdůležitějších hodnot každého člověka.
Máme za sebou také první programovací období (2007 OE 2013), které v rámci Politiky soudržnosti členských zemí EU umožnilo čerpat veřejnoprávním i soukromým subjektům významné prostředky především do chybějící infrastruktury, a tím došlo k výraznému zlepšení kvality života nás všech.
EU za těch 10 let prošla výraznou proměnou a má řadu neduhů, ale je smysluplným důležitým a strategickým projektem, na kterém je třeba pracovat a zdokonalovat ho ve smyslu odstraňování zbytečné byrokracie, zvýšení konkurence schopnosti a flexibility, a to při zachování významných pravomocí jednotlivých členských států.

Jaroslav Vymazal, primátor (ODS)

Větší přínos bude mít pro naše děti

Přistoupení ČR do EU bylo naprosto logické a nelze si představit, že by se naše republika vyčlenila z evropské integrace. Pro mne osobně to znamená neomezený pohyb po Evropě a doufám, že větší přínos to bude mít pro moje děti, které se prostě stanou Evropany. A mým velkým přáním je, aby konečně došlo ke změně v čerpání dotačních programů z EU, aby byly řádně v plné výši čerpány a následně efektivně využívány.

Josef Kott, poslanec ANO

Přílohy