Pošťák Ondra četl s dětmi v Cejli

21.01.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Kultura | Strana: 9 | autor: (jv)


CEJLE – Do projektu Celé Česko čte dětem se v loňském roce zapojila Základní a mateřská škola v obci Cejle na Jihlavsku. Před koncem roku tu děti navštívil televizní Pošťák Ondra.
Projekt se zaměřuje především na podporu čtenářské gramotnosti dětí a mládeže. Dalším z jeho cílů je propagace hodnotné literatury a budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení. Aby v Cejli dětem čtení co nejvíce zpestřili, pozvali do školy Martina Kavana, alias televizního Pošťáka Ondru.
„Děti se na Ondru moc těšily a jeho barvité čtení poslouchaly s velkým zaujetím. Ke čtení si vybraly pohádky O Koblížkovi a o tom, Jak Křemílka a Vochomůrku málem popadl drak,“ popisuje starostka Cejle Pavlína Nováková.
Televizní host přivezl kytaru a s dětmi si i zazpíval. „Ze začátku měli školáci opravdu náročná přání – navrhovali písničky z repertoáru Jaromíra Nohavici, Zdeňka Svěráka nebo třeba Ivana Mládka. Pak se ale s výběrem přidaly děti z mateřské školy a zpívala se jedna písnička za druhou,“ komentuje atmosféru Nováková.
Komunikovat s hostem z televize prý pro děti v Cejli nebyl žádný problém. „Mají v naší škole pravidelné komunitní a hodnotící kruhy, ze kterých jsou zvyklé mezi sebou komunikovat, a tak se i s Ondrou pustily do velké diskuse a začaly ho zahrnovat otázkami,“ oceňuje Nováková efekt práce s dětmi.
Děti ze školky si s Ondrou povídaly o tom, co si přejí pod stromeček, jak píší dopis a jak se z některých holčiček stanou přes vánoce víly s křídly, které prý už budou mít do konce života. „Vaše škola je super, je vidět, že se tu dětem věnujete a celkově to na mě dýchlo takovou milou domácí atmosférou,“ hodnotil pak návštěvu Kavan, který dorazil i se svojí malou dcerkou.
Právě ta byla podle Kavana z návštěvy nadšená snad nejvíc, ozkoušela si totiž snad všechny hračky ve školce. Kavan ocenil i hřiště před školou a ekologickou zahradu, kterou škola připravuje. Ředitelka ZŠ a MŠ Cejle, příspěvkové organizace, Blanka Urbanová vidí v zapojení do celostátního čtenářského projektu osvědčený způsob, jak vzbudit u dětí zájem o knihy, rozvíjet jejich potřebu číst a vychovat z nich čtenáře: „Pravidelné čtení dítěti pro radost je nejúčinnější metodou jak cvičit užívání mateřského jazyka a rozvíjet představivost. Chrání děti před závislostí na televizi a počítačích,“ zdůrazňuje ředitelka. Návyky, postoje a žebříček hodnot se totiž podle ní utvářejí již v dětství.
V lednu bude projekt v Cejli pokračovat. Děti si budou číst se senátorem (původně učitelem fyziky) Milošem Vystrčilem z Telče a s baskytaristou Milošem Jurdou Juračem z kapely Divokej Bill, který bydlí v nedalekých Hutích.

***

Celostátní čtenářský projekt rozvíjí u dětí znalost češtiny i představivost

Přílohy