S lékaři odejdou z nemocnic i pacienti

28.02.2011

Právo, strana 10, Jižní Morava Jana Pechová


Pátek 11. února je nejzazší termín, v němž ředitelé krajských nemocnic z Vysočiny musí začít proces propouštění pacientů, pokud se nezmění situace s avízovaným masovým odchodem lékařů.

Zastupitelům kraje Vysočina to včera na řádném zasedání oznámil hejtman Jiří Běhounek.

 

Jen Pelhřimov odchody ustojí 

V pondělí se očekává další jednání představitelů samosprávy s managementy nemocnic. Z těch je k 1. březnu připraveno stále odejít téměř 60 % lékařů.

Jedinou z pěti nemocnic v kraji Vysočina, která by dokázala poskytovat i po uvedeném datu péči v dosavadním rozsahu, je nemocnice v Pelhřimově.

V ostatních zařízeních by muselo dojít k omezení rozsahu péče či přímo k uzavření některých oddělení.

Odcházející lékaři by si totiž museli mj. dovybírat dovolenou a vedení nemocnic musí připravit nový scénář i pro personál z ochromených provozů.

„Ředitelé musí zahájit technickou stránku kroku,“ upozornil hejtman, že bez ohledu na doufání všech, že se situaci podaří zdárně vyřešit, bude nutné „papírově“ i logisticky všechno připravit i pro případ, že dojde k nejhoršímu.

Jak Běhounek připomněl, největší starosti se očekávají v oblasti intenzívní péče o pacienty. Tu by v kapacitně omezeném rozsahu za daných podmínek poskytovala v rámci Vysočiny pouze pelhřimovská nemocnice. U nemocnic v sousedních krajích se však předpokládají obdobné problémy, což mezikrajskou výpomoc limituje, a fakultní nemocnice oznámily, že jsou schopny garantovat pouze vysoce specializovanou péči v rozsahu, který poskytovaly doposud.

 

Opozice solidární 

Vážnost situace byla znát i z přístupu jindy velmi ostré a nesmiřitelné opozice. Předsedové klubů ODS a KDU-ČSL, Miloš Vystrčil a Václav Kodet, vyslovili ČSSD podporu a vstřícnost při řešení a Miloš Vystrčil dokonce naznačil, že budou mít pochopení i pro finanční výdaje na zajištění zdravotní péče.

Hejtmanův náměstek pro zdravotnictví nicméně poznamenal, že zajistit zdravotní péči v této situaci kraj vlastní silou nedokáže.

„Vedení kraje je v ofsajdu, trumfů má velmi málo. Jsem proto velmi povděčen přístupu opozice, která chápe, že není prostor pro animozity,“ uvedl hejtman Běhounek.

 

Od 11. února bude muset Vysočina omezit zdravotnickou péči

 

Regionální mutace| Právo - Jižní Morava

Přílohy