Senát o rozšíření pravomocí NKÚ

26.05.2016

ČT 1 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Senátoři projednají a jednají už o větších pravomocích Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten by podle návrhu mohl nově prověřovat hospodaření obcí nebo krajů. Zároveň by mohl kontrolovat nakládání prakticky s veškerými veřejnými penězi. Novelu ale žádný z výborů horní komory nedoporučil schválit. Senátorům vadí hlavně duplicita kontrol. Debatu v Senátu sleduje kolegyně Anna Racková. Anno, před senátory dopoledne vystoupil i prezident NKÚ Kala, co jim řekl?

Anna RACKOVÁ, redaktorka ČT, Senát
--------------------
Pěkné poledne. Miloslav Kala velmi podrobně reagoval právě na výtku senátorů směrem k duplicitě kontrol. Připustil, že kontrol je opravdu velké množství, nicméně tady před senátory slíbil, že pokud mu tuto pravomoc svěří, hned jeho prvním krokem bude to, že zadá kontrolu, která zjistí, kolik kontrol opravdu obce ve skutečnosti zatěžuje, a to by potom dále vedlo k nějakému doporučení pro vládu, které by mohlo právě vést k vypracování toho zákona k odstranění duplicity kontrol správným způsobem. Miloslav Kala tady mluvil také o výtce senátorů, která míří na právo na samosprávu. Senátoři se totiž bojí, že by NKÚ zasahoval do svrchovanosti samospráv. Prezident NKÚ tady řekl, že ničeho takového se obávat nemusejí. Ujistil tedy senátory, že to nehrozí, protože právo na samosprávu je dáno ústavou. Ta diskuse o Nejvyšším kontrolním úřadu a rozšíření jeho pravomocí tady v Senátu trvá už v podstatě 3 hodiny. Senátoři diskutují o té ústavní novele, která by to umožňovala. V té diskusi se ale mluví také o tom, co předcházelo těm jednáním, která se tady dnes v Senátu odehrávají.

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/
--------------------
Nikdo nepřišel, tam nebyl žádný navrhovatel z Poslanecké sněmovny. Jim na tom tak strašně záleží všem, že jestli náhodou nebo úmyslně přišel navrhovatel dalšího zákona, doprovodného zákona Jiří Dienstbier, který si sedl dopředu a my jsme souhlasili s tím, že bude zastupovat navrhovatele, byť on sám několikrát zdůraznil, že není navrhovatelem té novely ústavního zákona.

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/
--------------------
Mimo jiné tady taky proběhl seminář, na kteří, na který zvali předsedové dvou klubů, pan senátor Šilar a pan senátor Horník, který byl uspořádán ve spolupráci se Svazem měst a obcí a z hlediska zájmu senátorů o účast na projednání takové věci, kromě mě tam, který jsem tam byl ovšem jako předkladatel, jako člen vlády, předkladatel  návrhu zákona, tam byli dva nebo tři senátoři.

Přílohy