Senát potvrdil dohodu klubů o vedení výborů a komisí

21.11.2014

Zpravodajství ČTK | 11:26 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 21. listopadu (ČTK) - Nové vedení senátních výborů a komisí se stranicky moc nepromíchalo. ČSSD zůstalo předsednictví v šesti výborech, ODS povede dva, předsednictví výboru pro záležitosti EU udržel klub KDU-ČSL a nezávislí. Výbory si dnes zvolily své předsedy podle dohod senátorských frakcí a Senát to potvrdil.


 Senátoři v tajné volbě rozhodli také o tom, že ze šesti senátních komisí po dvou povedou zástupci ČSSD a ODS. V čele ústavní komise je nadále Eliška Wagnerová (za SZ) a volební komisi nově předsedá Luděk Jeništa (za STAN). Kluby Starostů, Strany práv občanů s komunisty, ANO a zelených získaly místa ve vedení výborů na úrovni jejich místopředsedů.

 Nové předsedy získaly jen tři výbory. V čele výboru pro veřejnou správu nahradil Iva Bárka (ČSSD), který se stal místopředsedou Senátu, Miloš Vystrčil (ODS). Předsedou výboru pro zdravotnictví a sociální politiku se stal nově Jan Žaloudík (ČSSD), šéfem výboru pro záležitosti EU Václav Hampl z klubu KDU-ČSL a nezávislí.

 Staronovým předsedou ústavně-právního výboru je Miroslav Antl (za ČSSD), výbor pro obranu a bezpečnost dál povede František Bublan (za ČSSD), výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Jan Hajda a výbor pro kulturu, školství a lidská práva Jaromír Jermář (oba ČSSD). V čele organizačního výboru zůstal z titulu funkce předseda horní komory Milan Štěch, předsedou mandátového a imunitního výboru je dál Jiří Oberfalzer (ODS).

 Komisi pro krajany bude nadále předsedat Tomáš Grulich a komisi pro sdělovací prostředky Daniela Filipiová (oba ODS). Zbývající komise získaly nové předsedy namísto senátorů, kteří v letošních volbách mandát neobhájili. Komisi pro práci Kanceláře Senátu nově povede Božena Sekaninová a komisi pro rozvoj venkova Miroslav Nenutil (oba ČSSD).

 Senátoři si rovněž vybrali své zástupce do meziparlamentních organizací a svou ustavující schůzi ukončili. Znovu se sejdou 3. prosince kvůli volbě místopředsedy České advokátní komory Davida Uhlíře ústavním soudcem.

Přílohy