Senát si ve středu zvolí své nové vedení

18.11.2014

Zpravodajství ČTK | 16:56 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 18. listopadu (ČTK) - Senát si ve středu zvolí své nové vedení a rozhodne o uspořádání svých výborů a komisí. Předsedou horní komory má zůstat Milan Štěch, nováčkem mezi místopředsedy bude Ivo Bárek (oba ČSSD). Spolu s ním by na místopředsednických postech měli zůstat Zdeněk Škromach (ČSSD, Přemysl Sobotka (ODS) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislí.


 Na první schůzi v novém funkčním období nejprve složí ústavou předepsaný slib 27 senátorů, kteří byli do horní komory vybráni letos na podzim. Patřit mezi ně bude i Ivana Cabrnochová (SZ), která byla zvolena v doplňovacích volbách v Praze 10. Naopak staronový senátor Miroslav Antl (za ČSSD) si na převzetí mandátu bude muset počkat přinejmenším do pátku, než stížnost Pirátů na volby v jeho rychnovském obvodu dořeší Nejvyšší správní soud.

 Senátoři se také rozřadí do výborů, komisí a delegací. Ve vedení výborů a komisí se s ohledem na dohody senátorských klubů, které odrážejí sílu jednotlivých frakcí v horní komoře, mnoho změn nečeká. V čele výboru pro veřejnou správu by měl Bárka nahradit Miloš Vystrčil (ODS). Místo Tomáše Kladívka (ODS), který mandát v říjnových volbách neobhájil, volební komisi povede Luděk Jeništa (za STAN).

 Sociální demokraté by si měli udržet vedení v pěti ze sedmi odborných výborů, přičemž novým předsedou výboru pro zdravotnictví a sociální politiku má být Jan Žaloudík. Organizačnímu výboru bude z titulu funkce znovu předsedat Štěch. Staronovým předsedou mandátového a imunitního výboru bude Jiří Oberfalzer.

 Výbor pro záležitosti EU má zůstat klubu KDU-ČSL a nezávislí, jeho novým předsedou má být nově Václav Hampl. Komisi pro práci Kanceláře Senátu má vést Božena Sekaninová a šéfem komise pro rozvoj venkova by měl být Miroslav Nenutil (oba ČSSD). Tato personální výměny jsou dány tím, že bývalí předsedové těchto orgánů v říjnu na znovuzvolení do Senátu podobně jako Kladívko nedosáhli.

 Vedení ústavní komise pravděpodobně zůstane Elišce Wagnerové z klubu Zelení - nezávislí. Stejně tak komisi pro krajany bude zřejmě nadále předsedat Tomáš Grulich a komisi pro sdělovací prostředky Daniela Filipiová (oba ODS). Klub Strany práv občanů a komunistů by mohl získat předsednictví ve dvou podvýborech, bez předsedů senátních orgánů má zůstat jen nový klub ANO, který patří k početně nejslabším.

Přílohy