Senátní výbor chce zamítnout zákon o kontrole veřejných financí

09.08.2017

Zpravodajství ČTK | 14:50 | Rubrika: for pol pod mak


Praha 9. srpna (ČTK) - Senátní výbor pro veřejnou správu dnes doporučil zamítnout návrh zákona o řízení a kontrole veřejných financí, která má podle vlády zjednodušit a harmonizovat kontroly ve veřejné správě. Stejně tak doporučil zamítnout i související předlohu, která mění další zákony. Podle členů výboru naopak tento zákon přinese víc administrativy. Garančním výborem pro obě předlohy je však senátní hospodářský výbor, který je projedná příští úterý. Senát se jimi má zabývat příští středu.
"Všichni jsme asi očekávali od tohoto zákona, že přinese za prvé zjednodušení, a za druhé, že bude odstraňovat některé duplicity kontrol. Protože se nám zdá, že naopak přináší zvýšení administrativy, tak zvítězil většinově názor na zamítnutí toho zákona, řekl novinářům po více než dvouapůlhodinové debatě senátor Petr Vícha (ČSSD). "Už ve zdůvodnění je napsáno, že stávajících devět paragrafů je nahrazováno 30 paragrafy nového zákona," popsal jeden z důvodů. Uvedl také, že některé obce by místo jednoho auditora musely zřídit útvar interního auditu, přičemž požadované množství auditorů s předepsaným vzděláním není možné nyní na trhu práce sehnat.
"Nám bylo slibováno, že ten zákon přinese zjednodušení kontrolních systémů a odstranění duplicit. Ukázalo se při té debatě se zástupci ministerstva financí, že tomu tak není," řekl senátor Miloš Vystrčil (ODS). Ministerstvo podle něj navíc přiznalo, že se v zákoně vyskytují faktické chyby a nedostatky.
Náměstek ministra financí Tomáš Vyhnánek naopak před senátory požadavek na vysokoškolské vzdělání auditorů naopak obhajoval. Členy výboru také informoval, že už nyní ministerstvo pořádá školení pro obce i kraje a už je proškoleno přes 1200 lidí ze samospráv. Zdůraznil, že školení jsou zdarma a zdarma jsou i konzultace. Poznamenal také, že současný zákon o finanční kontrole ve veřejné správě platí už 16 let a všechny předchozí pokusy o jeho změnu skončily tím, že se nepodařilo vypořádat připomínky. Vypracovat konsenzuální návrh podle něj nebylo jednoduché.
Ze strany některých senátorů se návrh setkal se silnou kritikou. "My starostové nekrademe. Tohle jde proti nám, protože státní správa na nejvyšších místech se domnívá, že všichni krademe," prohlásil Jan Horník (STAN).
Na ministerstvech i na úrovni kabinetu by podle návrhu měly vzniknout výbory pro audit, navíc by se měla zvýšit zodpovědnost úředníků. Návrh zákona se týká všech organizací, které jsou správci kapitol státního rozpočtu. Jde o ministerstva a další státní úřady. Dále se týká státních fondů, měst a jejich obvodů, krajů, zdravotních pojišťoven, Správy železniční dopravní cesty, příspěvkových organizací zřízených krajem nebo městem a ministerských školských zařízení.

Přílohy