Senátor ODS Pakosta odmítl komentovat zprávu o odchodu ze strany

13.01.2012

Zpravodajství ČTK | 12:50 | Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 13. ledna (ČTK) - Senátor ODS Petr Pakosta nepotvrdil ani nevyvrátil informace o tom, že se chystá stranu opustit. ČTK dnes řekl, že to nebude komentovat. Senátor za Náchodsko potvrdil pouze to, že letos na podzim hodlá mandát obhajovat. Podle dostupných informací ale nezískal ve stranických primárkách podporu pro opětovnou kandidaturu.

Informaci o tom, že se Pakosta chystát stranu opustit, přinesl server ParlamentníListy.cz s odvoláním na své zdroje. Podle nich Pakostovi vadí, že prý ODS opouští obhajobu pravicových idejí a že premiér a předseda ODS Petr Nečas nedostatečně hájí české národní zájmy vůči EU. Pakosta patří mezi kritiky poměrů v unii. Byl mezi iniciátory senátorské žádosti o přezkoumání lisabonské smlouvy o fungování EU Ústavním soudem.

"Ve stanovách ODS je napsáno, že členství pozbývám v okamžiku, kdy budu kandidovat za jiný subjekt. Ale není tam napsáno, že pokud bych kandidoval jako jednotlivec, také pozbývám členství. Paradoxně jako člen ODS můžu kandidovat jako nezávislý kandidát," uvedl Pakosta. Zatím ale nechtěl upřesnit, které variantě by případně dal přednost.

Pakostovi kolegové v Senátu ČTK řekli, že senátor je o svém případném odchodu ze strany neinformoval. "Opravdu nám nesdělil tento svůj nápad, že opustí ODS. Mohu pouze spekulovat o tom, že by to mohlo mít souvislost s letošními volbami do Senátu," řekl ČTK místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Podle něj by případný Pakostův odchod ze strany neměl vliv na jeho členství v klubu ODS, v němž je členem předsednictva.

"Pan senátor Pakosta se nikde na žádném oficiálním grémiu se nevyjádřil tak, že by chtěl odejít z ODS. Na druhou stranu musím přiznat, že z neformálních rozhovorů bylo zřejmé, že pan senátor Pakosta chce znovu kandidovat do Senátu a že to nemusí být za ODS," uvedl místopředseda senátorů ODS Miloš Vystrčil.

Občanští demokraté na Náchodsku do boje o Senát patrně nasadí svou poslankyni Zdeňku Horníkovou. Také komunisté do voleb nasadí svou poslankyni Soňu Markovou. ČSSD nasadí královéhradeckého hejtmana Lubomíra France, ze KDU-ČSL bude jako nestraník kandidovat dlouholetý šéf hasičů Miroslav Štěpán. O návrat mezi senátory se chce jako nezávislý pokusit Pakostův předchůdce Petr Fejfar.

Přílohy