Senátoři ODS se liší v názoru na zavedení přímé volby prezidenta

18.10.2011

Zpravodajství ČTK, Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR (mhm)


Praha 18. října (ČTK) - Senátoři ODS mají podle svého místopředsedy Miloše Vystrčila rozdílné názory na zavedení přímé volby prezidenta. Žádný z odpůrců této změny ústavy ale při dnešním jednání klubu neoznámil, že nebude respektovat dohodu vyplývající z koaliční smlouvy. Vystrčil to řekl ČTK po jednání klubu, na které kvůli prosazování přímé volby hlavy státu přišly místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake a Kateřina Klasnová. Zdůraznil také, že klub žádné oficiální stanovisko nepřijímal.

 "Nikdo ze senátorů neřekl, že nebude respektovat to, co je napsáno v koaliční smlouvě, a to, co bude prosazovat koalice poté, co se na nějakém způsobu přímé volby prezidenta dohodne, nebo nedohodne," uvedl Vystrčil.

Nejednotnost názorů senátorů ODS potvrdily také obě místopředsedkyně. Podle nich "část senátorů přímou volbu zcela odmítá, jiní požadují, aby přímá volba nepřinesla oproti dnešku změnu kompetencí prezidenta". Podle Vystrčila ale žádný občanský demokrat v Senátu neprohlásil, že "v žádném případě a nikdy" nezvedne ruku pro tuto změnu ústavy.

Vystrčil uvedl, že část senátorů je ochotna přímou volbu podpořit bez podmínek, část ale požaduje další změny ústavy. Místopředseda klubu chce, aby se kompetence prezidenta neměnily vůbec, nebo minimálně. Posílit by měl naopak Senát, který by byl zrušením parlamentní volby hlavy státu více oslaben než sněmovna. Vystrčil zmínil tezi, že poslancům by k prosazení zákona neměla stačit prostá většina, pokud by normu odmítl Senát i prezident.

Skeptický je Vystrčil k rozšíření přímé volby na výběr starostů a hejtmanů. Větší roli by měl hrát i podle většiny klubu počet hlasů pro jednotlivé kandidáty, dodal.

Senátory zajímalo také financování předvolebních kampaní adeptů na hlavu státu a zda se na něm bude podílet i stát, jak to formou příspěvků na činnost politickým stranám provádí v případě jiných typů voleb. Peake a Klasnová podle svého prohlášení slíbily, že tuto otázku bude ještě řešit sněmovna při projednávání ústavní změny.

K zavedení přímé volby bude koalice potřebovat hlasy ČSSD, která na rozdíl od ODS požaduje změnu pravomocí prezidenta. Pokud se sněmovna se Senátem na této změně ústavy do roka shodne, lidé by v přímé volbě mohli vybírat už nástupce Václava Klause.

Přílohy