Senátoři podali podnět k ÚS kvůli zákonu o pravidlech rozpočtové odpovědnosti

09.03.2017

ČRo Plus |  09:00 | Pořad: Zprávy


David KABELE, moderátor
--------------------
Více než 50 z 81 senátorů už podepsalo podnět k Ústavnímu soudu kvůli zákonu o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Chtějí, aby soud některá ustanovení normy zrušil. Zákon, který zavádí nástroje proti zadlužování veřejných rozpočtů, podepsal prezident Miloš Zeman v lednu. Podle šéfa senátorů ODS Miloše Vystrčila ale norma zasahuje do ústavního práva obcí ohledně hospodaření.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátního klubu strany /ODS/
--------------------
Ten zákon je hloupý, je napsán diskriminačně vůči obcím, ohrožuje samotnou existenci obcí z hlediska zajišťování základních životních funkcí té obce a pro mě je nepochopitelné, že ministerstvo financí takhle špatný zákon mohlo předložit
.

David KABELE, moderátor
--------------------
S podáním podnětu k Ústavnímu soudu nesouhlasí senátoři hnutí ANO. Dali by přednost novele zákona. Ústavní soud je podle nich až krajní možnost. Podpisy bude senátor ODS Vystrčil shánět ještě dnes. Zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti počítá s tím, že pokud překročí zadlužení veřejných rozpočtů 55 % hrubého domácího produktu, vláda a další úřady budou muset přijmout nápravná opatření. Zatímco vláda by musela předložit návrhy státního rozpočtu tak, aby vedly jen k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí, obce a další instituce by musely mít rozpočty přinejmenším vyrovnané nebo přebytkové.

Přílohy