Sněm ODS: V čele zůstává Vystrčil

11.11.2013

Jihlavský deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (řra)


Jihlava – V čele občanských demokratů na Vysočině zůstává senátor Miloš Vystrčil. Rozhodl o tom sobotní regionální sněm ODS, který zvolil na dvouleté funkční období i čtyři místopředsedy a dále členy rady. Ta je v obměněném složení jedenáctičlenná.
Na sněmu se rovněž debatovalo o neúspěchu v nedávných předčasných sněmovních volbách, delegáti hledali příčiny volebního debaklu. Podle vysočinských občanských demokratů nejsou příčiny rekordně nízkého zisku v regionu. „Myslím si, že jsme měli velice kvalitní kandidáty. Tam, kde byli na kandidátce naši starostové nebo místostarostové, byl volební zisk vyšší než 6,83 procenta, což byl zisk ODS na Vysočině,“poznamenal Vystrčil.
Podle místopředsedy regionální rady Tomáše Dufka selhala komunikace uvnitř strany. Dále uznal, že v minulém období ODS v koalici s TOP09 a VV opustila program, když nezabránila zvyšování daní.

Co se „zrádci“?

Sněm se rovněž zabýval trojicí rebelů, Erichem Janderkou, Janem Tesařem a Michalem Ziglem z Jihlavy, kteří těsně před volbami veřejně prohlásili, že nebudou ODS volit. Regionální sněm se od jednání rebelů distancoval, vyřešení problému nechal ale na místním sdružení. „Stranu, hlavně samotné kandidáty, toto jednání velmi poškodilo. Příčinou volebního neúspěchu ale nebylo. Ty mají kořeny v letech 2006 a 2007 a spočívají v celostátním stylu politiky,“ poznamenal euro poslanec a bývalý předseda regionální rady Ivo Strejček. Ten dále odmítl, aby se při cestě strany ze současné krize automaticky sázelo na nové lidi. „Rozdělme lidi spíš na pracovité a líné,“ zdůraznil Strejček. ODS na Vysočině má asi 750 členů, od roku 2007 stranu opustilo 450lidí.

Přílohy