Sobotní zápisník z Malé Strany

07.06.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Názory | Strana: 11 | autor: Miroslav Korecký


Malá Strana je politický pupek Česka. Sídlí tu parlament, vláda, ministerstva, tyčí se nad ní Pražský hrad.
A čím pupek právě žije?
* Válka Roseových je hotový čajíček proti tomu, když se rozhádají dvě velké holky. Hana Marvanová si v úterý na úřadě Heleny Válkové musela urgentně vyklidit šuplíky a vstupní karty vracela málem pod hlavněmi samopalů.
* „Práci čest,“ zdravil na schůzi vlády své kolegy ministr školství Marcel Chládek. Vojenskou politickou akademii Klementa Gottwalda v sobě holt nezapřeš.
* Senátor ODS Miloš Vystrčil ve svých zápiscích ze služební cesty do Peru dojemně popsal, jak tam s kolegy senátory zkoušeli žvýkat listy koky neboli kokainovníku. Je dobře, že s kokou neexperimentovali doma, kde za nakládání s ní hrozí pět let natvrdo.
* Do věčného lidoveckého hledání vlastní vyvážené pozice mezi klerikalismem a rudým koutkem přispěl tento týden partajní místopředseda Marian Jurečka: rozhodl se definovat a obchodníkům vnutit svou představu o tom, co je to spravedlivá marže. Práci čest!
* Zdeněk Škromach s novou sezonou obnovil a inovoval své Hovory od bazénku. Ve velkém bazénu bude plavat malý bazének s jeho půlročním vnukem a senátor s ním bude debatovat o minimální mzdě. Invence přímo ďábelská.
* Pokuta pro Bohuslava Sobotku za vládní nominaci Andreje Babiše jednou provždy definovala cenu, za niž je možné do ministerského kabinetu přivést v podstatě kohokoliv. Deset tisíc korun, to je cena vlídná a lidová.
* Novopečený lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský zjevně pokukuje po přestupu do ANO.
Své první dojmy z Bruselu popsal slovy: „Měním tu některé názory na EU. Tady se maká...“ * Za to, že prosazuje povinné zveřejňování všech obecních smluv, se poslanec topky Jan Farský dočkal nevděčné reakce starosty Frymburka: „Nechť si kolega Farský nechá referendem třeba denně upravovat čas, kdy chodí na stolici, ale nás ostatní nechť nechá žít a pracovat.“ * Bafuňářský virtuos „Ivánek“ Horník se vrátil do žižkovské Viktorky. Není už načase odpustit také Stanislavu Grossovi, Josefu Bartončíkovi nebo Janě Nagyové?

Přílohy