Starostové odmítli rušení matrik v malých obcích

11.09.2012

Zpravodajství ČTK | Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 11. září (ČTK) - Starostové odmítli rušení matrik a stavebních úřadů na malých obcích, jak to vládě navrhlo ministerstvo vnitra ve své koncepci dokončení reformy veřejné správy. Shodli se na tom se senátory na semináři, který se dnes konal v sídle horní komory. Starostové také požadují změnu ve financování státní správy v obcích.

"Současný návrh koncepce je nepřipravený a ohrožující fungování veřejné správy zejména na menších městech a obcích," tlumočil závěry semináře místopředseda senátorů vládní ODS a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil. Koncepci měla v souladu s programovým prohlášením vlády předcházet dohoda na optimálním modelu veřejné správy; bez něj nelze připravovat konkrétní kroky a "postupovat v rámci reformy veřejné správy metodou pokus - omyl", dodal.

"Budoucí model financování by měl zohledňovat území, počet obyvatel a výkon (státní správy)," uvedl předseda Svazu měst a obcí a kladenský primátor Dan Jiránek (ODS). Koncepce počítá s tím, že příspěvky na výkon státní správy, které mají nyní formu neúčelové dotace, by byly nově hrazeny z rozpočtů jednotlivých ministerstev kvůli větší průhlednosti jejich použití.

Rušením matrik a stavebních úřadů se bránili jak zástupci vesnic, tak měst, na která by tato agenda měla být podle ministerstva převedena. "Nevidím žádný praktický důvod, žádnou potřebu, která k tomu vede," uvedl Jiránek, podle něhož na převzetí této agendy nemají velké obce prostory ani úředníky. Bagatelní úkoly by měly zůstat na menších obcích, dodal.

"(Návrh) nahlíží na veřejnou správu pouze hlediskem ekonomické efektivnosti," přidal se starosta Osvětiman na Uherskohradišťsku Josef Bartoněk jako zástupce Sdružení místních samospráv. Podle něj úspory státu zaplatí občané, kteří budou muset za úřady dojíždět. Proti koncepci se již dříve postavil Klub starostů a primátorů ČSSD, podle něhož návrh zasahuje do ústavního práva na samosprávu a omezuje životaschopnost mnoha měst a obcí.

Ministerstvo počítá s redukcí 1275 matrik k 1. lednu 2015, slibuje si od toho úspory ve výši 11,5 milionu korun ročně. V případě stavebních úřadů by se redukce měla podle koncepce týkat dvou třetin z 618 stavebních úřadů v obcích, ušetřit by se tím mělo až 41,5 milionu korun.

Koncepce také počítá se zrušením zákona z roku 1960 o rozdělení ČR na okresy. Zrušena by měla být rovněž kategorie tří stovek takzvaných "dvojkových" obcí s pověřeným obecním úřadem, přineslo by to úsporu ve výši 128,6 milionu korun ročně. Jejich kompetence již nyní ve svých obvodech vykonává 102 "trojkových" obcí s rozšířenou působností, z nichž jen polovina by rozšířila svou územní působnost. Od pověřených obcí by převzaly například přestupkovou, sociální, pracovní a volební agendu.

Přílohy