Třebíčská výzva má zvýšit tlak na stát

27.03.2015

Třebíčský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: Kamil Černý


V Třebíči se uskutečnila konference těch, kteří prosazují rozšíření Dukovan o pátý blok


Třebíč – Konference s názvem Umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas? přinesla několik konkrétních výstupů. Jedním z nejhmatatelnějších je podpis takzvané Třebíčské výzvy. Za téměř sto tisíc obyvatel regionu jej podepsali představitelé obcí, měst, kraje, obou komor parlamentu a podnikatelů.
Dokument nyní poputuje Vládě České republiky. Právě na ni signatáři Třebíčské výzvy apelují. Podle nich je rozhodování o budoucnosti Jaderné elektrárny v Dukovanech zdlouhavé. „Se znepokojením vnímáme současnou situaci v české energetice a region právem vyjadřuje velké obavy, že pátý blok Dukovan nebude postaven včas, tedy dříve, než budou současné bloky odstavovány,“ zdůraznil Vítězslav Jonáš, předseda Energetického Třebíčska, které sdružuje obce a podnikatele. Nejstaršímu reaktorovému bloku na Třebíčsku letos končí třicetiletá provozní životnost a společnost Čez, která elektrárnu provozuje, musí žádat o prodloužení. Podobný scénář nastane u dalších dvou bloků v příštím roce. U posledního, který je v provozu od roku 1987, za dvě léta.
Další fungování atomového komplexu v nynějším objemu se odhaduje na dvacet až třicet let. Delší budoucnost a stovky pracovních příležitostí by podle Vítězslava Jonáše mohl zajistit právě nový blok.

Podepsal i prezident

K podpisu Třebíčské výzvy se připojil například prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, poslanec Vít Kaňkovský (KDU­ČSL) nebo senátor Miloš Vystrčil (ODS). „Je to boj o svobodu české energetiky. Je to boj o budoucnost. Je to boj o prosperitu regionu. To vše je v Třebíčské výzvě. Jsem rád, že vznikla a beru ji vážně,“ sdělil předseda senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Miloš Vystrčil.
Podobně hovořil i senátor František Bradáč (KDU­ČSL), který rovněž Třebíčskou výzvu podepsal. „V případě rychlého neřešení přípravy a výstavby pátého bloku a po postupném odstavení stávajících čtyř by mohla Česká republika přijít o jednu ze dvou jaderných lokalit. Vláda nemůže brát na lehkou váhu hlasy ze zdejšího širokého regionu,“ doplnil.
Dalším dokumentem, který se dočkal podpisů, byla dohoda o spolupráci mezi Energetickým Třebíčskem a Energoregionem 2020, který sdružuje obce a města ve dvacetikilometrovém okolí JE Dukovany. I tato dohoda má zvýšit tlak na vládu a nejvyšší politiky v zemi. Nejvyšším cílem je, aby došlo k přijetí Státní energetické koncepce a Národního akčního plánu jaderné energetiky. „Potřebujeme zástupce, který je technicky i legislativně znalý a který bude slyšet. Tím Energetické Třebíčsko v zastoupení Vítězslava Jonáše je,“ řekl předseda Energoregionu 2020 a starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka.

Přílohy