Úhrady České poště za ztrátové doručování podpořil i Senát

12.11.2015

Právo |Rubrika: Trhy & ekonomika | Strana: 18 | autor: (jn)


Čistou ztrátu České pošty (ČP) z poskytování tzv. univerzální služby, tedy doručování i do nejodlehlejších míst, bude hradit stát a ne kompenzační fond, do nějž dosud měli přispívat poskytovatelé poštovních služeb.

Vyplývá to z vládního návrhu novely zákona o poštovních službách, který už schválila Sněmovna a včera ji podpořil i Senát. K tomu, aby novela nabyla účinnosti, tak už zbývá jen podpis prezidenta Miloše Zemana.
O úhradu ztráty ČP se letos odehrával tvrdý spor mezi ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který byl proti, aby pošta dostávala peníze od státu.
Nakonec došlo ke kompromisní dohodě, podle níž ČP obdrží v příštím roce až 700 miliónů korun, o rok později 600 miliónů a v roce 2017 i dalších letech až 500 miliónů Kč. To ovšem jen v případě, že i poté bude ČP univerzální službu poskytovat, protože licenci na ni má jen do 31. prosince 2017.
Součástí novely je pozměňovací návrh Štěpána Stupčuka (ČSSD) na úpravu zákona o státním podniku. Bez ní by nemohl vzniknout nový státní podnik, který chce Chovanec už v lednu 2016 vytvořit z odštěpného závodu ICT služby České pošty.
Odštěpený podnik má dohlížet na rozdělování čtrnáctimiliardové dotace, kterou může Česko získat z fondu EU pro budování sítí vysokorychlostního internetu.
Senátoři Veronika Vrecionová a Miloš Vystrčil (oba ODS) včera upozorňovali, že Stupčukův pozměňovací návrh je nepřijatelným přílepkem. Chovanec ale na to reagoval slovy, že pokud to bude případně posuzovat Ústavní soud, je ministerstvo schopno včlenění tohoto návrhu do poštovního zákona obhájit.

Přílohy