Ukrajinou zní výbuchy raket. Ukrajinský ministr zahraničí oznámil stovky mrtvých

24.02.2022

instory.cz | 07:09 | Rubrika: Ze zahraničí | Naďa Stehlíková 


Jakmile ruské tanky překročily ukrajinskou hranici, začaly Kyjevem a dalšími městy otřásat exploze. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina jde o zvláštní vojenskou operaci v souvislostí se situací v Donbasu. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ohlásil, že exploze a střelby si vyžádaly už stovky obětí.

Zbavím Ukrajinu nacismu, řekl Putin. V Doněcku nefunguje mobilní síť, Ukrajina vyhlásila nejprve výjimečný a později válečný stav, uzavřela celý svůj letecký prostor a všechna letiště. Ukrajinci i separatisté hlásí další vzájemné ostřelování. Podle ukrajinského ministra vnitra o život během náletů už přišlo nejméně několik stovek lidí.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že „Putin rozpoutal totální invazi na Ukrajinu“. Mírumilovná ukrajinská města jsou podle něj pod palbou. Jde o válku agrese, napsal.

K invazi na Ukrajinu se vyjádřil i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Pořád jsem doufal, že to nenastane. Je to špatná zpráva pro celý svět, zejména pro Ukrajinu. Můžeme pomoci tím, že se zapojíme ještě více do sankcí, které by měly být zcela tvrdé. Je možné poskytnout další zbraně a vybavení pro Ukrajinu, poskytnout finanční i humanitární pomoc. Musíme se za Ukrajinu postavit a podpořit ji. Předpokládám, že v této době lidé, kteří mají tyto věci na starosti, vymýšlí, jak Ukrajině pomoci,“ má jasno Vystrčil.

„Evidentně stojíme proti zemi, která nemá žádné zábrany a činí nesmyslné kroky. Není možné se unáhlit, to by mohlo znamenat katastrofu nejen pro Ukrajinu. Situace je vážná pro celý svět, tedy i pro Česko,“ doplnil předseda Senátu.

Americký prezident Joe Biden řekl, že pouze Rusko je po začátku své vojenské operace na Ukrajině odpovědné za příští oběti. USA a spojenci podle něj odpoví jednotně a rozhodně. Šéf NATO Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci a respektovalo její suverenitu a územní celistvost. Ruský útok už odsoudily také Británie, Francie, Německo a další země.

Televize CNN s odkazem na svědky uvedla, že výbuchy jsou slyšet v Kyjevě, a to z východu ve směru k mezinárodnímu letišti. Uživatelé sociálních sítí hlásili, že slyšeli několik výbuchů v oblasti Boryspil na východ od hlavního města, kde je zhruba ve vzdálenosti 25 kilometrů mezinárodní letiště. Zatím se nepotvrdilo, že by se mezinárodní letiště stalo terčem útoku.

Ruští vojáci se vylodili v ukrajinských přístavních městech Oděsa a Mariupol, uvedl na sociální síti poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Překračují současně hranici ve městě Charkov. Letiště Vasilkovskij poblíž Kyjeva je pod raketovým útokem. Starosta města Dněpr informoval, že slyší exploze. Výbuchy jsou slyšet také v Kramatorsku, Dnipro, Mariupolu, Oděse, Záporoží.

 

Odkaz na článek.

Přílohy