V Jemnici vědí, co pomoc znamená. Proto pomáhají

28.03.2011

Horácké noviny, strana 7, Publicistika (Milan Noha)


Děti z dětského domova vymyslely projekt na pomoc kamarádům z Mukačeva

Jemnice - Projekt nese název Úsměv ukrajinským dětem a má přinést finanční prostředky na zakoupení daru, který prostřednictvím humanitární organizace Adra dostanou děti z dětského domova v ukrajinském Mukačevu.

Jak to začalo

Nejlepší bude ocitovat preambuli tiskového materiálu, který k projektu vyhotovili členové jeho realizačního týmu. „Náš kamarád, který s námi bydlí v dětském domově Jemnice, Gracián Svačina byl v ukrajinském domově o velkých prázdninách bezmála tři týdny. Když nám vyprávěl o tom, jaké tam jsou podmínky, bylo nám z toho opravdu úzko. Tak třeba, děti spí ve velkých místnostech klidně po 30 dětech, dělí se na kluky a holky a ještě na mladší a starší. Nemají pokoje jako my a někdy nemohou ani sourozenci spát spolu. Přes den jedí různé kaše a maso mají jen dvakrát týdně, a to ještě takové, které my dáváme kuchařce zpátky, protože je tlusté. Řekli jsme si, že bychom chtěli těm dětem pomoci. Naše kapesné je moc malé. Pustili jsme se do projektu Úsměv ukrajinským dětem.“ To říkají ti, kteří ve svém životě již význam slova pomoc poznali. V jejich čele stojí mladý muž, jehož nepřehlédnete.

Kdo je Gracián Svačina

Narodil se 22. 3. 1990 a dětství prožil v Nové Říši. Od roku 2000 je jeho (a jeho dvou bratrů) bydlištěm DD Jemnice. Tam vychodil základní školu, maturoval na Střední pedagogické škole ve Znojmě a nyní studuje na Univerzitě J. A. Komenského žurnalistiku. Loni o prázdninách chtěl před nástupem na vysokou zažít „něco jiného“. Dostala se k němu nabídka organizace Adra, která působí v ukrajinském dětském domově. Souhlasil, v Mukačevu v sirotčinci strávil skoro tři týdny. Tam poznal poměry, které jsou nesrovnatelné s možnostmi podobných zařízení u nás. Bylo mu to jasné. Horáckým novinám napsal:„Chtěl bych pomoci dětem z Ukrajiny. Zajímalo by vás to?“ Zajímalo.

Projekt

Vyvrcholí 3. června koncertem dětí z domovů celé České republiky. Program v jemnickém kinosále bude pestrý, jedná se také o přítomnosti významných osobností, pozvána je například herečka Eliška Balzerová, účast potvrdila slovenská herečka a zpěvačka Dorota Nvotová. Záštitu převzal senátor Miloš Vystrčil, projekt podporuje i jemnický starosta Miloslav Nevěčný a další. Samotným provozovatelem projektu je Duha Zámeček, o.s. Myšlenkový rámec celého projektu nalezneme v reportáži, kterou nám poskytl právě už několikrát zmíněný Gracián Svačina.

Přílohy