V rámci povolebního jednání se dnes ANO sejde s ODS a TOP 09

24.10.2017

Zpravodajství ČTK | 03:02 | Rubrika: for pol pod


Praha 23. října (ČTK) - K povolebnímu vyjednávání se dnes večer sejdou zástupci vítězného hnutí ANO s představiteli ODS, která ve sněmovních volbách skončila druhá. Předtím bude ještě schůzka s TOP 09. Její předseda Miroslav Kalousek se dnes také vyjádří ke své budoucnosti v čele strany. Budou pokračovat i schůzky nových poslaneckých klubů. S ODS se sejdou i Starostové.

Schůzka ANO a ODS je naplánována na 19:30, s TOP 09 o hodinu dříve. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš už v pondělí naznačil, že by se mu koalice s občanskými demokraty líbila. "S ODS máme 103 mandátů. Z těch zkušeností, které jsem získal ve vládě, čím míň partnerů, tím je to lepší," podotkl Babiš. Podle místopředsedy ODS a senátora Miloše Vystrčila ale pro Občanskou demokratickou stranu zřejmě nebude jiná cesta než skončit v opozici, protože vytvořit koalici demokratických stran není možné.

Před schůzkou s ANO bude jednat také předsednictvo TOP 09. Kvůli propadu ve sněmovních volbách zaznívají hlasy o možné výměně stranického vedení včetně předsedy Kalouska. Strana ztratila 19 mandátů, bude mít sedm poslanců. Na konec listopadu chystá TOP 09 volební sněm.

Hnutí ANO zahájilo povolební jednání v neděli schůzkami s KSČM, STAN a ČSSD. V pondělí jednalo se zástupci hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a s lidovci.

Dnes budou pokračovat i schůzky nových poslaneckých klubů a výsledky letošních voleb do Poslanecké sněmovny budou pravděpodobně zveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přílohy