Voliči z Vysočiny kroužkovali a měnili

17.10.2012

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: (pch)


VYSOČINA - Možnost čtyř přednostních hlasů na vybraných kandidátkách využily na Vysočině tisíce voličů. Strany tak měly dodatečně možnost posoudit, jak se při sestavování kandidátky strefily svým voličům do vkusu.

Naprostou jistotu šťastné ruky dostala v kroužcích potvrzenu ČSSD: hejtman Jiří Běhounek stál za zdůraznění více než pětině všech voličů strany, tj. 9886 lidem. Obdobně se voličům strefila do vkusu KDU-ČSL. Její lídr Vít Kaňkovský byl pro voliče z Vysočiny druhým nejpřitažlivějším zástupcem. Jeho jméno v čele kandidátky zakroužkovalo bezmála 18 % ze všech lidoveckých voličů. Na třetím místě skončil senátor Miloš Vystrčil, kterého více než 13 % voličů ODS vyneslo z 12. místa kandidátky do jejího čela.

Lidovecká dvojka Miroslav Houška může být rád, že se na sedmém místě do zastupitelstva vůbec dostal: vyjma lídra Víta Kaňkovského totiž voliči na pozice od druhé do šesté včetně vytahali kandidáty zezadu. Druhý tak skončil původně osmý Václav Kodet, na třetí místo vynesly voličské hlasy exposlance Jana Kasala, který KDU-ČSL podpořil až na místě pátého náhradníka, tj. na 50. pozici.

Velký skok přinesli voliči i na kandidátce ODS: populární poslankyni Janu Fischerovou katapultovali mezi pětici krajských zastupitelů ze 41. místa. Tři lidé z navržené první pětky se do zastupitelstva nedostali.

Kandidátky TOP 09 a starostů a sdružení Pro Vysočinu měly skokany shodně na 11. pozici. V TOP 09 naplnil tuto roli Jaroslav Maxmilián Kašparů, který odsunul na druhé místo lídra kandidátky Ladislava Jirků, ve druhém případě zazářila další regionální politička Marie Černá.

Přílohy