Vysočinské nominace slibují napínavé volby

07.09.2013

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 12 | autor: Jana Pechová


Často odhadované mizerné vyhlídky ODS by na Vysočině nemusely být vůbec pravda: občanští demokraté se tu vytasili s poměrně silnou sestavou na kandidátce.
Očekávané sněmovní volby tak nejspíš přinesou víc napětí, než by se ještě před nedávnem zdálo.
Regionální sněm ODS zvolil ve středu 4. září za lídra vysočinské kandidátky dlouhodobě oblíbenou političku, bývalou starostku Havlíčkova Brodu a ještě nedávnou poslankyni Janu Fischerovou. Ta přitom v minulosti opakovaně bodovala v nejrůznějších volbách. V těch senátních v roce 2006 dokonce v prvním kole porazila favorita Petra Pitharta, který ji v druhém kole předstihl o pouhých 24 hlasů.
Do Sněmovny se v roce 2010 dostala kroužkováním z 12. místa na krajské kandidátce, v loňských krajských volbách, v nichž svoji stranu podporovala ze 41. pozice, ji preferenční hlasy vynesly až do první pětice. Na druhém místě stojí jihlavský primátor Jaroslav Vymazal, člověk neušpiněný žádným skandálem, vyhlášený sportovec a zapálený podporovatel cyklistiky. Přitažliví kandidáti stojí i na dalších místech, vesměs starostové, oblíbení a úspěšní. Šéf vysočinské ODS a senátor Miloš Vystrčil říká: „Pokud si voliči důkladně přečtou celou kandidátku a dají si práci zjistit, co za každým tím člověkem na ní stojí za práci, bude to naše nejlepší reklama.“
Navzdory otřesené pověsti tak bude ODS těžkým soupeřem i pro preferovanou ČSSD, i když ta vsadila na zaručenou kartu, nestraníka Jiřího Běhounka, oceňovaného krajského hejtmana a vyhlášeného lékaře.
Na jistotu jdou i komunisté. Kandidátku sešikovali za Pavla Kováčika, který ve Sněmovně působí nepřetržitě od roku 1996 a věnuje se zemědělství, což je ve venkovském kraji silné téma.
Zemědělství je na Vysočině nosným tématem i pro TOP 09, která pro lídra sáhla do jižních Čech. Vysočinský tým povede expert na problematiku venkova Karel Tureček z Chýnova na Táborsku. Lidovci svěřili taktovku dlouholetému starostovi Rokytnice nad Rokytnou Josefu Herbrychovi, nestraníkovi, který se stal v loňských senátních volbách za Třebíčsko vyrovnaným soupeřem v zápasu kandidátů s mnohem známějšími jmény.
Naopak na známé jméno vsadilo hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Na Vysočině ho povede Věra Jourová, někdejší náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj, nespravedlivě obviněná z korupce v tzv. kauze Budišov.

***

Pokud si voliči důkladně přečtou celou kandidátku, bude to naše nejlepší reklama Miloš Vystrčil, šéf vysočinské ODS

Přílohy