Výzva předsedům parlamentů zemí EU, NATO a dalších zemí demokratického světa

20.04.2022

senat.cz


Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedo,

rozhodli jsme se Vám jako předseda Senátu Parlamentu České republiky a maršálek Senátu Polské republiky napsat dopis, který je výsledkem naší společné návštěvy, kterou jsme s delegacemi obou komor absolvovali dne 14.04.2022 v Borodjance, Irpinu, Buči a Kyjevě na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny pana Ruslana Štefančuka jako první, kteří na ně reagovali.

Na vlastní oči jsme se mohli přesvědčit o neuvěřitelném rozsahu zničení, která ruský agresor spáchal na velkém množství obyčejných obytných budov a budov, ve kterých se poskytují služby, které neměly nic společného s vojenskými objekty.

Co se však dotklo našich nejhlubších citů, jsou nedávno odhalené masové hroby nevinných obyvatel těchto měst, kteří byli zabiti jen proto, že byli Ukrajinci. Počet odhalených vražd již dosahuje stovek obětí a člověk se děsí představy, co se může dít v Mariupolu a dalších městech na východě země. Nalezené masové hroby jsou pečlivě zkoumány patology a dalšími odborníky z Ukrajiny i dalších zemí, jsou vyslýcháni svědci, aby byly tyto kruté zločiny co nejpřesněji zdokumentovány a následně všichni pachatelé souzeni a odpovídajícím způsobem potrestáni.

Po tom, co jsme viděli, nepochybujeme, že zločiny ruských agresorů jsou genocidou. Podle svědků zejména v Buči ruští vojáci uspořádali makabrózní safari a stříleli do lidí jako do zvířat. Nevinní civilisté byli zabiti čistě a jen proto, že představovali národ, jehož existenci Putin a jeho propagandisté popírají v touze dobýt a vymazat z mapy světa nezávislý a suverénní stát.

Tváří v tvář neoprávněné ruské agresi se svobodný, demokratický svět sjednotil způsobem, který nemá obdoby. Přijímáme uprchlíky, poskytujeme finanční a vojenskou podporu Ukrajině, zmrazujeme majetek ruských prominentů a oligarchů, snažíme se co nejrychleji osvobodit ruských fosilních paliv a pomocí tvrdých sankcí Rusko zcela izolovat. Přesto lze udělat více.

Válka vstupuje do rozhodující fáze a bez urychlených dodávek těžké vojenské techniky na Ukrajinu ji vystavujeme riziku, že prohraje s ruským impériem, a sami budeme sledovat pomalou agónii země, která bojuje jako David s Goliášem.

Obracíme se proto na Vás všechny, abyste využili autority a pravomoci svých parlamentů a mobilizovali vládnoucí činitele k co nejrychlejšímu zajištění dodávek vojenského materiálu, po nichž tak naléhavě volá prezident Zelenskij. To je nesmírně důležité pro osud války na Ukrajině, ale i pro nás, protože vzhledem k šílenství ruského diktátora si nikdo nemůže být jistý, že se boje na Dněpru nepřesunou k Visle, Rýnu, Seině nebo dál. Jak nás učí historie, ústupky agresorům nebo politika ustupování jsou cestou do pekel, která obvykle konflikt eskaluje místo toho, aby jej vedla ke konci.

Ať nikdo nepochybuje o tom, že na území Ukrajiny dochází ke střetu mezi civilizací smrti, pohrdání lidmi a porušování jejich základních práv a civilizací života, úcty k lidem a respektu k hodnotám, které spojují svobodný a demokratický svět.

Pokud uděláme pro obranu Ukrajiny příliš málo, historie nám to neodpustí.

Pokud uděláme vše, co je v silách svobodného světa, abychom pomohli Ukrajině tuto krutou válku vítězně ukončit, historie na nás nezapomene.

 

 

Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu České republiky

Tomasz Grodzki, maršálek Senátu Polské republiky