Z Vysočiny si Zeman veze inspiraci

28.06.2014

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 12 | autor: Jana Pechová


Prezident Miloš Zeman si svoji poslední zastávku na cestách po krajích Česka nejspíš nemohl načasovat lépe: svou dovolenou v Novém Veselí na Žďársku nastoupí po cestě Vysočinou, která pro něj představovala řadu vesměs přátelských a inspirativních setkání.
Konflikt či tvrdý názorový střet se tu buď vůbec nekonal, anebo zůstal opravdu dobře utajen.
Čtvrteční trasu zakončil prezident Zeman ve Vysočina Aréně v Novém Městě na Moravě. Zde se setkal se třemi desítkami osobností, jejichž přínos společnosti v uplynulých letech ocenil kraj udělením záslužných medailí, a poté s nejvyššími politiky z regionu. „Uvolněná debata se nesla v přátelském duchu a probírala se všechna možná témata,“ popsal atmosféru setkání s osobnostmi, kterou předznamenalo přivítání prezidenta sportovním manažerem a duší zdejšího areálu Jiřím Hamzou, Miroslav Marek z pelhřimovské Agentury Dobrý den.
Prozradil, že prezident Zeman si mj. vyžádal informace od Matice Křemešnické, která ho pozvala na podzimní odhalení zrestaurovaného oltáře v kostele na proslulém kopci u Pelhřimova. Konstruktivní debatou pokračoval čtvrteční večer i při setkání s vysočinskými poslanci a senátory.
„Podstatná část diskuse se točila kolem zemědělství a potravin. Pan prezident dostal ke zvážení, zda by ze své pozice nezaštítil propagaci oceněných regionálních potravin, jejichž vyhodnocování probíhá na úrovni kraje – a nebyl vyloženě proti,“ poznamenal Miloš Vystrčil (ODS).
Havlíčkobrodská poslankyně Jana Fischerová (ODS), která prezidenta upozornila na to, že v Havlíčkově Brodě je jediný Výzkumný ústav bramborářský v celé zemi, doplnila, že prezident Zeman přislíbil podporu pěstování brambor.
V poslední den návštěvy kraje navštívil Miloš Zeman První brněnskou strojírnu ve Velké Bíteši, podnik, který se dokázal prosadit na světových trzích, posléze město samé a odpoledne zakončil putováním po kraji na pomezí Čech a Moravy v Třebíči.

***

Prezident přislíbil podporu pěstování brambor Jana Fischerová, poslankyně

Přílohy