Zákon o pojišťovnictví

24.08.2016

Praha, 27. schůze Senátu


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (Tisk č. 314)

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 15:42:54 - 15:45:32:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové. Já navážu trošku na paní kolegyni Vrecionovou, ale spíš nějakými otázkami na pana ministra.

Já tedy osobně sám jsem toho názoru, že není většinou pro klienta příliš výhodné, aby se pojistil a zároveň uzavřel nějaké investiční spoření, které ta pojišťovna nabízí.

Je pravdou to, že to každý může při uzavírání toho pojištění svobodně posoudit, seznámit se s těmi podmínkami a pak je buď přijmout, nebo nikoli.

Nyní je tady návrh, aby pojišťovny, čistokrevné pojišťovny nemohly nabízet to investiční spoření, s tím, že je tady řečeno, že směrnice EU to nepovoluje, resp. že to z hlediska evropského práva nebo doporučení evropské směrnice není možné.

Můj první dotaz, který tedy je na pana ministra, je, jak je tedy možné, že v některých jiných evropských zemích to ty pojišťovny dělat mohou, tyto produkty investičního spoření nabízet mohou.

Druhý dotaz je, jestli pan ministr považuje za správné, že banky, jejichž primárním cílem je nabízet různé typy spoření, mohou nabízet podle mých informací pojišťovací služby. To znamená, jak to, že tady připouštíme tu asymetrii, zatímco pojišťovny nemůžou nabízet investiční spoření, tak banky mohou nabízet pojištění. Jak je to možné, že toto takhle připouštíme, a tím vlastně jeden typ institucí znerovnoprávňujeme s tím druhým typem institucí.

A potom je tady třetí dotaz. Pokud jsem to dobře pochopil, pokud je pojišťovna zároveň bankou, a takové pojišťovny taky máme, tak ten problém nebude mít, bude moci nabízet jak pojištění, tak bankovní služby. Nemělo by to být tak, že by se měla ta instituce rozdělit? Protože jak to potom vlastně z hlediska té možnosti uplatnit se na trhu bude dopadat? Budeme tím všechny pojišťovny nutit, aby se zároveň staly bankami? Nebo také aby začaly nabízet bankovní služby? Takže to je můj třetí dotaz. Děkuji za pozornost.

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 15:49:42 - 15:49:56:

Já jenom faktická poznámka. Já jsem položil tři dotazy, pan ministr odpověděl na jeden dotaz. Neodpověděl, co říká tomu, že banky můžou a pojišťovny nemůžou. A co říká tomu, že budou banky a zároveň pojišťovny, které můžou.

Přílohy