Zákon o zmírnění dopadu na odvětví cestovního ruchu

16.04.2020

Praha, 20. schůze Senátu


Návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 na odvětví cestovního ruchu (Tisk č. 242)

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno!

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 15:56:12 - 15:58:33:

Tak já nevím, jestli pan senátor Adámek nemá problém, tak já jenom první věc, kterou jsem chtěl říci je, že přestože jsem se docela poctivě snažil, tak opravdu uznávám, že v tomto případě najít nějaké lepší řešení a najít nějaký pozměňovací návrh, který by zákon, v podobě, jak je předložen, vylepšil, se mi tedy příliš nedařilo. To znamená, že to je jako jedna věc. Druhá věc, že tedy nevím jak ostatní, ale nám na tento zákon zrovna chodily, paní ministryně, stovky, možná dokonce i tisíce emailů, kdy těm lidem věci nejsou úplně jasné nebo to berou úkorně. A to jak ze strany majitelů cestovních kanceláří, tak ze strany klientů. To znamená, to taky zase něco dalšího signalizuje. A pokud bych měl vybrat nějaké nejčastější připomínku, a omlouvám se, pokud to tady už zaznělo, tak se mi z těch, co jsme se o nich nebavili, vybavila jedna, která bych řekl, že je taková hodně závažná, a druhá, která je taková spíše úsměvná. Ta závažná byla v tom, že se mě někteří ptali – a vy nás tedy nutíte, abychom co nejdříve šli na evidenci do úřadu práce? Protože v okamžiku, kdy já budu v evidenci úřadu práce, tak potom můžu ukončit poukaz a dostanu peníze nazpátek. A já tedy v té firmě ještě jsem. Ještě tam pracuji, vím, že to nebude na dlouho. A teď zaměstnavatel mě tam chce, ale já, když to vidím, já mám 50 tisíc v zájezdu, tak pro mě prostě je lepší jít do evidence a pak se tedy bavit, že bych vstoupit nazpátek, nehledě na to, že obecně všichni tušíme, že lidí na úřadu práce bude přibývat. A to jsem pochopil, že se paní senátorka Seitlová už ptala, to se omlouvám, já jsem musel pracovně být někde jinde. Co ty ostatní, že to berou hodně úkorně a nespravedlivě. A já přiznávám, že úplně nevím, jak jim pomoci, jak byste to měla jinak udělat. Takže to spíš tady říkám jako věc, kterou je potřeba alespoň minimálně vědět. A ta druhá, to byla taková trochu úsměvná, je, co když jako v tom okamžiku, když dostanu poukaz, ještě nebudu vědět, že jsem těhotná. To znamená, to se taky může stát, že to je věc o tom, jak se to bude řešit. Ale to spíš jako pro pobavení. Děkuji.

 

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 16:10:41 - 16:11:26:

Nechci zdržovat, ale zvyk je železná košile, přišel jsem sem, omlouvám se. Ale paní ministryně, tam je ke dni doručení toho poukazu. Ono to hodně lidí zajímá. Třeba hlavně to druhé, co jste řekla, by úplně převracelo mé chápání toho zákona, protože jestli říkáte, že to je skutečně tak, že kdykoli během té doby až do konce roku 2021, když se někdo dostane na úřad práce, že má nárok na vracení poukazu, to by zase situaci dostávalo do pozice, že by se málem vyplatilo chvilku jít na úřad práce, vyfasovat a zase jít do práce. Teď pozor, opravdu, kdybyste toto mohla radši upřesnit, já už nechci dalších 300 emailů.