Senát se snažil pomoci nalézt řešení

02.05.2014

Starostové zejména menších obcí a zástupci Rekonstrukce státu debatovali v úterý 29. 4. v Senátu na společné schůzce o návrhu zákona, který zakotvuje i pro malé obce povinnost zveřejňovat v elektronické podobě obecní faktury, objednávky a smlouvy.


Zhruba dvouhodinové jednání, které přímo moderoval předseda Senátu Milan Štěch, bylo vedeno v otevřeném a konstruktivním duchu. V jeho závěru kromě přítomných starostů, mezi kterými byli přítomni například i starostové z Vysočiny Ladislav Stalmach (obec Vír), Jan Sedláček (obec Křižánky), Karel Janoušek (obec Police), zástupců  Rekonstrukce státu (Jiří Boudal, Lenka Franková) vystoupili se svými připomínkami k návrhu zákona také senátoři Radko Martínek a Jan Hajda.

„Z diskuse bylo zřejmé, že starostové se v podstatě nebrání zveřejňování jakýchkoliv materiálů, ale velmi je trápí neustálý nárůst povinností a s tím spojené administrativy. Počet nikým nekoordinovaných kontrol a duplicitních povinností zejména neuvolněné starosty  nadměrně zatěžuje. Již dnes v některých obcích již nikdo nechce starostu dělat. Povinností, odpovědnosti a s tím souvisejících papírů neustále přibývá a v tomto smyslu se nechuti starostů přistoupit na další navýšení administrativy nedivím. Není dále možné na starosty a obecní zastupitelstva jenom nakládat další a další povinnosti, je potřeba také zbytečnou administrativu  zároveň rušit, slučovat a omezovat. Špatně uchopený sebelepší úmysl může v tomto směru často napáchat více škody než užitku,“ okomentoval průběh jednání jeden z iniciátorů setkání senátor Miloš Vystrčil.

Přílohy