Tiskové oznámení: Bude se v Brzkově těžit uran?

11.04.2016

Nesrovnalosti a spory mezi obcemi a státními orgány provázejí od začátku komunikaci mezi zástupci obcí a státu, která se týká možného plánu znovuobnovení těžby uranu v Brzkově a okolí. Nechceme zahájení těžby uranu na ložisku Brzkov – Horní Věžnice. To je ve zkratce účel, za kterým vznikl spolek Naše budoucnost bez uranu.


Právě s ním a obcemi Věznice, Přibyslav a Polná pořádá Brzkov veřejnou besedu, na které se účastníci dozvědí aktuální informace okolo plánované těžby uranu ve zmíněné lokalitě. Debata je na programu v úterý 12. dubna od 16.00 hodin v Kulturním domě v Brzkově.

Besedy se kromě starostů dotčených obcí a jejich společné právního zástupce Luboše Klimenta zúčastní také senátor Miloš Vystrčil, v jehož volebním obvodu uvažované ložisko uranu leží.

„Přístup státních orgánů k dotčeným obcím se snažím sledovat pozorně a jsem i v průběžném spojení se starosty. Jsem přesvědčen, že není možné, aby stát své zájmy prosazoval pouze administrativně a silou bez ohledu na názory obyvatel, kteří na území žijí, a obcí, jejichž území se plány na obnovu těžby uranu dotýkají. Hodlám se zúčastnit veřejné besedy, abych si mohl osobně ověřit, jak vypadá současná situace, a jsem připraven být obcím jako senátor i krajský zastupitel nápomocen,“ uvedl senátor Vystrčil.

 

Bližší informace poskytne:

RNDr. Miloš Vystrčil
senátor
+420 606 767 544
'milos@vystrcil.cz

Přílohy