Dobré úmysly se neobejdou bez dobrých zákonů

03.04.2013

Neznám nikoho, kdo by nebyl ochoten podpořit světový mír, větší bezpečnost na ulicích nebo třeba snížení nepořádku a hluku ve své obci.


Kdybychom se ale po vyjádření své podpory těmto cílům dozvěděli, že podpora světového míru a vyšší bezpečnosti na ulicích by měla být realizována například i prostřednictvím vydání zákona o zákazu všech mobilních telefonů a počítačů nebo kdybychom se dozvěděli, že snížení nepořádku a hluku v naší obci má být realizováno například i vydáním vyhlášky o zákazu vjezdu všech automobilů do naší obce, asi by se nám to moc nelíbilo.

Možná si někdo z vás čtenářů říká, co že vám to tady dnes píši za hlouposti. Pokusím se odpovědět. V poslední době se mi již jako senátorovi – zákonodárci přesně tohle stalo. Různí lidé, různé nezávislé iniciativy a organizace po mně chtějí abych se přihlásil či podepsal podporu odpolitizování státní správy, podporu průhledného financování politických stran, podporu boje proti korupci, podporu boje za průhledný legislativní proces, podporu boje za rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu atd.

Otevřeně přiznávám, že s podepisováním všech takovýchto velmi obecně formulovaných podpor mám docela problém. Ano, také si přeji odpolitizovanou státní správu, průhlednější financování politických stran, méně korupce atd. Přesto, dokud neuvidím a neprostuduji si zákon, který má daná opatření zabezpečit, nic podepisovat nechci a v podobě jakéhosi mého „bianko souhlasu“ (souhlasu bez znalosti celého obsahu zákona a jeho dalších dopadů do života společnosti) ani nebudu.

Nejspíš se zato nedočkám žádné pochvaly. Naopak, některé iniciativy soustředěné dnes například okolo aktivity, která se nazývá Rekonstrukce státu (REST) dnes dokáží napříč stranami poslance a senátory s pomocí a podporou některých médií k vyjádření obecné bezvýhradné podpory jejich bohulibých záměrů nutit způsobem, který není vůbec příjemný a je otázkou, zda nehraničí s politickým vydíráním.

Závěrem si dovolím napsat, že jsem stejně, jak tomu bylo doposud, připraven se všemi, kteří jsou ochotni zlepšit právní prostředí, politickou kulturu a úroveň morálky a demokracie v naší zemi spolupracovat. Doporučuji však, abychom to nedělali podepisováním obecných podpor a natřásáním se před kamerami, ale konkrétní prací a konkrétními diskusemi nad jednotlivými zákony. Jedině takováto práce nás může v oblasti zákonodárné posunout dopředu.

Pravdou je, že hodinové nebo někdy i několikadenní diskuse nad odbornými problémy, ale většinou média příliš nezajímají a tím pádem ten tak svůdný mediální úspěch a popularitu zpravidla nepřinášejí.

Přílohy