103 let republiky

28.10.2021

CNN Prima News | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12   


Josef KLUGE, moderátor
--------------------
Jeden z nejvýznamnějších dnů naší historie, na tom se shodli premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Miloš Vystrčil a ministr obrany Lubomír Metnar. Babiš dodal, že první republika patřila mezi nejprůmyslovější země světa, a podle Miloše Vystrčila se naši předci v čele s Tomášem Garriguem Masarykem zasloužili o demokracii, kterou tu dnes máme.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/
--------------------
Já myslím, že je to strašně důležité datum, snad nejdůležitější datum v rámci naší historie. A naši předci se strašně těšili a dělali všechno pro to, aby vznikl náš samostatný stát. A s nadšením ho budovali a budovali ho skvěle, protože za první republiky jsme patřili mezi 10 nejprůmyslovějších zemí světa, byli jsme největší výrobci vojenské techniky na světě a přinesli jsme světu plno inovací.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Když jsem viděl ty vojenské standarty a Pravda vítězí, tak doufám, že tomu tak bude i u nás, a jsem velmi rád, že společně se mnou jsou tady další tři místopředsedové Senátu, pan senátor Růžička, paní senátorka Seitlová a pan senátor Horník, i předseda branně bezpečnostního výboru a výboru pro zahraniční věci Pavel Fischer, a to samotné svědčí o tom, že Senát dlouhodobě uctívá demokracii a svobodu, která vlastně byla v českých zemích ustavená i vznikem samostatného Československa.


Lubomír METNAR, ministr obrany /nestr. za ANO/
--------------------
Dnešní den je v historii České republiky ten nejdůležitější historický okamžik, a to vznik samostatného Československa. A já jsem rád, že jsme mohli uspořádat důstojný pietní akt i s nastoupenými českými jednotkami. Dneska si také připomínáme statečnost našich legionářů, bez kterých by tato samostatná republika, tento stát nebyl.

Přílohy