Ad...Telč: město UNESCO, ale se dvěma bioplynkami

06.12.2011

Jihlavské listy | 6.12.2011 | Rubrika: názory | Strana: 8 | autor: Václav Jehlička a Miloš Vystrčil


Z dopisů redakci

V Poznámce zveřejněné v pátek 2. prosince k našemu překvapení píše redaktor David Kratochvíl, že na počátku 90. let se tehdejší telčské zastupitelstvo rozhodovalo, zda z Telče udělá univerzitní historické město, nebo dá zelenou průmyslovým gigantům. „Obyvatelé Telče mohli mít na území města podniky jako Bosch a další...,“ tvrdí pan redaktor.

Pravda je taková, že zastupitelstva Telče od počátku 90. let usilovala o vyvážený rozvoj města jak v oblasti průmyslu, zemědělství, tak školství a kulturního dědictví. Územní plány z té doby jsou toho důkazem. Absolvovali jsme bezpočet jednání, na kterých jsme podporovali rozvoj a zachování stávajících průmyslových podniků ve městě (Motorpal, Mlékárna, Nábytek ad.) a příchod dalších investorů. Že investoři dávají přednost velkým městům s lepší dopravní dostupností, není jen případ Telče, ale i dalších podobných měst v okolí a nakonec v celé republice.

Námi uváděná fakta jsou snadno ověřitelná například v zápisech o jednání tehdejších zastupitelstev a v dalších dokumentech.

Václav Jehlička a Miloš Vystrčil, bývalí starostové Telče

 

Článek ke kterému je výše uvedená reakce:

Telč: město UNESCO, ale se dvěma bioplynkami
Jihlavské listy | 02.12.2011 | Strana: 08 | Rubrika: Názory | Autor: David Kratochvíl

Poznámka

Už je to zhruba 20 let, co se tehdejší zastupitelstvo v Telči rozhodovalo, jestli z Telče udělá univerzitní historické město, nebo dá tehdejší vedení radnice v čele se starostou Jehličkou zelenou průmyslovým gigantům.

Obyvatelé šestitisícové Telče mohli mít na území města podniky jako Bosch a další. Právě tyhle společnosti o zřízení svých detašovaných pracovišť ve městě uvažovaly. Radnice se vydala cestou historie, památek a vysokého školství.

I proto zní na prahu roku 2012 nelogicky zpráva o tom, jak zastupitelstvo nakonec doslova protlačilo projekt technologického centra, počítající s realizací druhé bioplynové stanice.
Na konci října zastupitelé ambice investora odmítli, ale ani ne o měsíc později už vydali souhlasné stanovisko. Proč najednou takový obrat? Vedení města argumentuje třeba vznikem nových pracovních míst, těch má být skoro 20. To je pro město decimované nezaměstnaností dobrá zpráva.

Jenže- Jak vám zní možná budoucí nová charakteristika Telče: město UNESCO, ale se dvěma bioplynkami?


 

?

Přílohy