Babiš i Hamáček jdou řešit daňový chaos. Vzniknout může úplně nový návrh

24.11.2020

seznamzpravy.cz | 15:00 | Rubrika: Politika, Stalo se | Autor: Michaela Rambousková


Senát sice nemají příliš v lásce, nyní se k němu však Alena Schillerová a Andrej Babiš upínají. Od senátorů chtějí změny v daňovém balíčku - a podle všeho to nebude zadarmo. Do Senátu míří i Jan Hamáček.

Premiéra Andreje Babiše a ministryni financí Alenu Schillerovou (oba ANO) čeká tento týden jednání s předsedou Senátu a předsedy senátorských klubů, na kterém by se měli pokusit najít společný kompromis k daňovému balíčku. Jde zejména o jeho třaskavé body zrušení superhrubé mzdy a zvýšení slevy na poplatníka, které by společně pro státní rozpočet znamenaly propad příjmů o 130 miliard korun.

A senátoři už dali najevo, že mohou do chaosu kolem daní přispět vlastními nápady. „Pan premiér se už pozval na jednání se mnou a předsedy senátorských klubů. Doufám, že se od něj dozvíme, jaké připravuje škrty a jestli je připraven souhlasit s pozměňovacím návrhem,“ řekl Vystrčil pro Seznam Zprávy.

V čem by měla změna spočívat? Senátoři budou nejspíš chtít, aby stát kompenzoval výpadek obcím a krajům. Že by se dohodli hned na první schůzce se Schillerovou a Babišem, která je naplánovaná na tento týden, si však nemyslí. „Je potřeba nad tím víc diskutovat, když chceme, aby z toho vyšel přijatelný návrh,“ dodal Vystrčil, který je i místopředsedou ODS.

Premiér a ministryně financí by přitom v ideálním případě chtěli, aby Senát vlastní nápady nevymýšlel. A jednoduše přistoupil na jejich zrušení superhrubé mzdy a zároveň škrtnul pirátskou slevu na poplatníka.

Na dotaz, zda by byl ochoten přistoupit na nějaký kompromis, premiér přímo neodpověděl: „Já jen doufám, že ODS, která sedí v Senátu, je stejná ODS, jaká sedí v Poslanecké sněmovně. Že to nejsou dvě frakce. Pokud ODS říká ano, my jsme to podpořili, tak doufám, že ODS ve Sněmovně přesvědčí ODS v Senátu i své nové partnery.“

Někteří senátoři - a to i z ODS - už ale dali najevo, že s Babišovým návrhem nejsou spokojeni. A hodlají debatovat o jeho změně. Babišovu návrhu senátoři vytýkají především velký dopad na státní rozpočet. „Já za sebe si nedovedu představit, že bych schválil navýšení dluhu o 130 miliard,“ říká Vystrčil.

Že toto jednání Senát nedá Babišovi a Schillerové zadarmo, naznačil Vystrčil už minulý týden. „Jemně řečeno je zřejmé, že daňový balíček schválený v pátek o půl druhé ráno Sněmovnou nebude mít v Senátu zrovna na růžích ustláno,“ napsal na Twitter k usnesení Senátu, kterým senátoři vyzvali vládu, aby zabránila riziku postupného rozvratu veřejných financí.

S Vystrčilem o postoji ODS jednal i jeho stranický kolega a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Navrhuje, aby ODS v horní komoře hlasovala pro snížení daní jen v případě, že Babiš slíbí úspory v rozpočtu. Občanští demokraté podle něj nemají snižovat daně za každou cenu.

A aby nebylo návštěv v kanceláři šéfa Senátu málo, za Vystrčilem míří i předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, který původně navrhoval zrušení superhrubé mzdy a zdanění 19 procenty. Návrh neprošel, teď ale šéf ČSSD vidí příležitost v horní komoře.

„Navrhnu kompromis: zrušení superhrubé mzdy, sazby 19 a 23 %, sleva na poplatníka 30 tisíc korun. Živnostníkům se nezvýší daně, obce a kraje nepřijdou o své příjmy. Dopad zhruba 37 miliard korun, o 100 miliard méně než návrh noční koalice ANO, ODS a SPD,“ napsal v pondělí Hamáček na Twitter.

O tom, jak postupovat, budou v tomto týdnu diskutovat i jednotlivé senátorské kluby. Nejzajímavější bude asi názor společného klubu ODS a TOP 09. Zatímco poslanci ODS hlasovali pro zrušení superhrubé mzdy, ti z TOP 09 v čele se svým poslaneckým předsedou Miroslavem Kalouskem byli hlasitě proti.

Pro nemusí být ani všichni senátoři za ODS. „Jako jeden z hejtmanů krajů, jichž všech se v tuto chvíli absolutně nesystémově uchopené návrhy v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy zásadně dotknou, považuji takto uchopené snížení daní v této době za chybu. Chápu princip snižování daní a souhlasím, že je správné nechat peníze lidem. Ale nejsem nadšený, že tento krok přichází ve chvíli, kdy na ekonomiku, a tudíž i na veřejné rozpočty, dopadají důsledky koronavirové epidemie,“ uvedl na svém Facebooku senátor ODS Martin Červíček, čerstvý hejtman Královéhradeckého kraje.

Diskuze bude i ze strany TOP 09. „Klub se k tomu ještě nesešel, ale co jsme se o tom zatím předběžně s kolegy bavili, názory v klubu byly různé,“ řekl novopečený senátor za TOP 09 Jan Grulich. Jak bude on osobně hlasovat, ještě nechce předjímat, očekává, že se rozhodne, až si vyslechne kolegy z klubu, ale i názory odborníků a členů vlády. „Já obecně zastávám názor, že superhrubá mzda by měla být zrušena a daň by měla být 15 procent. Ale nejsem přesvědčen, že je to v tuhle chvíli to pravé,“ vysvětlil.

Hlasovat proti chce určitě jeho stranický kolega Tomáš Czernin, podle kterého je takováto daňová změna ve chvíli, kdy se Česká republika řítí do obrovského schodku, nezodpovědná. „Já ho podpořit nemohu a předpokládám, že se na to budou podobně dívat i senátoři z ODS, protože doba je na to nevhodná,“ myslí si senátor a místopředseda TOP 09.

Babiš se Schillerovou nemohou hledat oporu ani v klubu Starostů a nezávislých. I jeho senátoři chtějí, aby senátní pozměňovací návrh byl velkým kompromisem.

„Já osobně bych byl nejradši, kdyby se celý daňový balíček, který považuji za velmi nepovedený, a to to říkám ještě eufemisticky, úplně zrušil a vrátila se k němu až vláda, která vzejde z voleb v příštím roce,“ říká senátor za Prahu 9 David Smoljak.

Výrazně diskutovat chce i jeho kolega z klubu Jan Sobotka, který je rovněž dlouholetým starostou Vrchlabí, jehož rozpočet změna také výrazně zasáhne.

„Jsem optimista a věřím, že se nám podaří vymyslet něco, co bude kompromisem. Variant je ale strašně moc a já nevím, která bude nejlepší a ke které se přikloníme, musíme to ještě prodiskutovat. Vím, že třeba ODS na to může mít jiný názor, protože slíbila voličům snížení daní. Ale myslím, že to bylo v jiné době. Na takový krok musí být vyrovnané příjmy a výdaje,“ míní Sobotka.

Všichni oslovení senátoři očekávají dlouhou diskuzi, která vše nevyřeší během jednoho setkání. A to i přesto, že je tlačí čas. Nový zákon by měl platit už od prvního ledna. Musí ho probrat Senát, poté znovu Sněmovna a pak za ideální situace poputuje k podpisu prezidentovi.

„Do konce roku se nám to musí podařit, protože daňový balíček by byl v této podobě katastrofa,“ řekl Smoljak.

Stejně hovoří i předseda Senátu. „Je to naše práce, abychom tu nepříjemnou situaci, která v Poslanecké sněmovně vznikla, vyřešili. Jsme zvyklí pracovat pod tlakem a víme, že musíme pracovat i o sobotách a nedělích, protože nemůžeme přeci připustit rozvrat veřejných financí. Je to další selhání vlády, že takové změny daní nechávají na konec roku. Komplikují život všem, firmám, obcím,“ dodal Vystrčil.

 

Odkaz na článek.

Přílohy