Benátky. Návod pro ODS

29.05.2015

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 4 | autor: Ondřej Leinert

 


Jak znovu získat přízeň voličů? I to bude řešit ODS na zítřejším kongresu. Učit by se mohla od svých úspěšných starostů. Jeden z nich, Jaroslav Král, vede Benátky nad Jizerou už 25 let.


Usedá do koženého křesla. Za jeho zády je vlajka místních prvoligových hokejistů či fotka Jaromíra Jágra s rychlobruslařkou Kateřinou Novotnou, olympioničkou a rodačkou z Benátek. Před sebou má zase vitrínu s úspěchy benátských volejbalistů. Sedmitisícové město se má čím chlubit a nejde jen o sportovní úspěchy.
Tady je svět ještě v pořádku, mohli by lidé z vedení ODS parafrázovat reklamní slogan obchodního řetězce. Zdejší starosta Jaroslav Král je totiž jedním z těch, kteří i přes masivní úbytek voličů strany odolali. Od sametové revoluce zvítězil ve všech komunálních volbách. Naposled jeho ODS získala téměř 50 procent hlasů.
Radnice sídlí na malebném zámku. „Začátkem 90. let to bylo hospodářské stavení. Nahoře nebyla střecha a na dvoře byl sklad pneumatik,“ vzpomíná starosta Král. „Město musí žít, nesmí to být jen noclehárna. Proinvestovali jsme dvě miliardy,“ popisuje Král.
Místní, kterých se zeptáte, na něj zpravidla nedají dopustit. „ODS mě naštvala, ale náš starosta ne,“ říká žena, kterou reportér MF DNES potkává u radnice.
Přesto starosta Král ani desítky dalších komunálních hvězd strany, která se zítra sejde na kongresu, nikdy nebyli v jejím vedení nebo v parlamentu.
„Zkusil jsem to jednou. Z okresu bych se dostal jako jasná jednička. Ale najednou mi volá bývalý premiér pan Nečas, že on jako stínový ministr obrany a Ivan Langer jako stínový ministr vnitra by si přáli, aby v branném a bezpečnostním výboru působil pan Vidím. To samé mi pak ještě přijel osobně říct pan Tlustý. Bylo jasné, že kandidovat nemá smysl, protože by mě na vyšší úrovni stejně smajzli,“ vypráví o své zkušenosti.
ODS podle něj měla obrovskou samolikvidační schopnost. „Vytvořila se v ní elita, do které se lidé z komunální sféry dostali jen velmi těžko. Místo nich se často prosazovali lidi, kterým říkám kukaččí děti. Jako je právě Honza Vidím, který prošel Prahu, Říčany, Mladou Boleslav a pak Benešov. Nebo pan Šnajdr, který přišel z Frýdku-Místku a etabloval se v Mělníku,“ říká starosta.
Podobně hovoří jedna z mála komunálních stálic ODS, které se podařilo prosadit i ve velké politice, senátor Jaroslav Kubera. „Známe ty příběhy, jak se vozily autobusy takzvaných členů na různé oblastní sněmy. Systém vůbec nebyl navázaný na volební výsledky. To se podařilo až v posledních letech. I když pozor, už jsou zase snahy to zrušit,“ varuje Kubera.
Už nikdy nebude jako za Klause
Král, ale i další jeho úspěšný komunální kolega, Jaroslav Vaněk z Dolních Životic na Opavsku, dodnes nemohou pochopit, proč ODS několikrát před krajskými volbami zkoušela zabodovat tématy, která se týkají spíše celostátní politiky.
„Jednou to bylo zavedení zdravotnických poplatků, pak zase zrušení valorizace důchodů. Dokonce si myslím, že to byl záměr. Že někdo nahoře chtěl, abychom ty volby prošvihli,“ přemítá Král.
A byť preference ODS rostou jen velmi pomalu, věří, že se strana opět vzchopí.
Radost má třeba z toho, že jeho dlouholetý kamarád a obdobně úspěšný kolega ze Sedlčan Jiří Burian se dostal do Senátu.
„ODS, ať byla jakákoli, tak zdravé jádro v komunálu vždy měla. Když si vezmu moje kolegy, starostu z Kadaně, Litoměřic, Soběslavi, to jsou lidé, kteří udělali obrovský kus práce. O ty by se měla ODS opírat. A naslouchat jim,“ radí.
Strana by se podle něj měla více zaměřit na střední třídu a hledat pro ni témata.
Více prostoru by měli dostat úspěšní komunální politici. To se sice s novým předsedou Petrem Fialou daří, příkladem jsou třeba Miloš Vystrčil nebo Martin Kupka, ale změna je pořád velmi čerstvá. Ostřeji by strana měla vystupovat proti černým duším.
„Pracovat, věřit a neustále mluvit s lidmi. ODS už nikdy nebude jako za Klause, ale zase může být úspěšná,“ věří Král. Sám to prý rád bude sledovat už zpovzdáli - v loňských volbách kandidoval naposledy. Za sebe má vytipované dva možné nástupce. „Hlavní je, aby to byl člověk poctivý a schopný, který to nebude dělat jen kvůli funkci a k tomuto místu bude mít vazbu,“ říká.
Takovým směrem by se podle něj měla ubírat i ODS při hledání těch, kdo ji dokážou vyvést z politické průměrnosti.
***

„ODS měla obří samolikvidační schopnost. Vytvořila se v ní elita, do níž se lidé z komunální sféry dostávali jen velmi těžko.“

Profil
Jaroslav Král (68)
Starostou Benátek nad Jizerou se stal v roce 1990. „Jako mluvčímu Občanského fóra mi řekli, ať dělám starostu,“ vzpomíná. V Benátkách žije od narození. Pracoval jako kontrolní technik (elektro a ekologie) v závodě Carborundum Electrite, firmě, která svého času v Benátkách zaměstnávala 1 750 lidí. „Když se několikrát nepovedlo ji zprivatizovat, v obci přibývalo voličů KSČM, bylo to dělnické město,“ říká. Přesto se komunisté při posledních komunálních volbách v Benátkách ani nedostali do zastupitelstva. „I to něco znamená. I když žádné velké zásluhy si na tom nedělám, měli na kandidátce tři devadesátileté dámy,“ usmívá se. Vedle starosty je krajským zastupitelem a místopředsedou oblastní ODS. Je ženatý, má dvě děti a v Benátkách si rád zajde na utkání hokejistů nebo volejbalistů. Výsledky ODS v obecních volbách v Benátkách

rok hlasů v % mandátů
1994 54,99 12 (z 21)
1998 49,17 10 (z 21)
2002 52,34 13 (z 21)
2006 61,82 13 (z 21)
2010 59,44 14 (z 23)
2014 48,11 12 (z 23)
Pramen: volby.cz

Přílohy