Bez jádra se neobejdeme. Zač něme už v Dukovanech stavět

17.09.2021

Mladá fronta DNES | Rubrika: Speciál DNES | Ilona Zelníčková


Jaderná energetika v České republice, její alternativy a budoucnost. Nad tímto tématem se zamýšlely osobnosti, které oslovila MF DNES.

1. JAKÁ JE PODLE VÁS BUDOUCNOST JADERNÉ ENERGETIKY V ČR?
2. JAKÉ ZÁSADNÍ KROKY BY MĚLA ČR V NEJBLIŽŠÍ DOBĚ PŘIJMOUT PRO JEJÍ DALŠÍ ROZVOJ?

Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

1. Jaderná energetika nám bude pomáhat naplnit závazky, které jsme přijali v souvislosti s omezováním emisí skleníkových plynů, a zároveň zajistí spolehlivé a dostatečné dodávky elektřiny za přijatelnou cenu. V dohledné době ji prakticky nemáme čím nahradit. Česká republika tak patří (a měla by nadále patřit) do exkluzivního klubu 33 zemí světa, které umějí jaderné elektrárny provozovat bezpečně a spolehlivě. Jaderná energetika je navíc náročné hi-tech odvětví, které vyžaduje od školství přes výzkum a vývoj, průmysl až po státní sféru velmi kvalifikované lidi. To má pozitivní dopady na celkovou znalostní a technologickou úroveň země.
2. Všechny potřebné kroky jsou popsány v Národním akčním plánu rozvoje jaderné energetiky z roku 2015, stačí podle něj prostě postupovat.

Pavel Pacal, starosta Třebíče

1. Jaderná energetika je klíčová pro energetickou soběstačnost České republiky, výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech je zásadní pro další rozvoj Třebíčska, Vysočiny i jižní Moravy. V neposlední řadě bude stimulem pro českou ekonomiku. Politické strany se shodují, že jádro potřebujeme, to je klíčový předpoklad, že jaderná energetika má u nás budoucnost. Ostatně ono to bez ní ani nejde, pokud máme být energeticky soběstační a dostát závazku dosažení uhlíkové neutrality.
2. Město Třebíč je zakládajícím členem Energetického Třebíčska, dlouhodobě a aktivně usilujeme o dlouhodobý provoz a výstavbu Dukovan. Podpora jaderné energetice je v našem regionu ze světového pohledu nebývalá. Stát si to doufám uvědomuje. Zásadní kroky na dlouhé a náročné cestě k novému jadernému zdroji byly učiněny, existují vládní dokumenty, smlouvy mezi státem a investorem (ČEZ) a podle slov ministra průmyslu je de facto tendr na Dukovany vyhlášen tím, že stát odeslal bezpečnostní dotazníky třem zahraničním firmám. Odpověď tedy zní – vládní představitelé musí dostát svým slibům, které dali občanům.

Igor Jex, děkan Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT

1. Spotřeba elektřiny všude včetně ČR stoupá a racionální a ekologická úvaha proto říká, že se bez jaderné energetiky, zejména v Česku, neobejdeme. Potenciál pro další čisté, spolehlivé a trvalé zdroje energie naše republika prostě nemá dostatečně velký. Bohužel se v současné Evropě rozumem málokdo řídí. Bez jádra si neumím na budoucnost energetiky v ČR rozumně odpovědět. Jaderná energetika by se měla zbavit patosu ideologie. Potom má před sebou skvělou budoucnost.
2. Urychlit celý proces schválení a zahájení výstavby, využít maximálně lidský potenciál, který ČR pro výstavbu má. Jednoznačně říci ANO pro dostavbu Dukovan a podporovat jadernou technickou a technologickou základnu ČR, včetně vzdělávání a úzké spolupráce se zahraničím. Máme tu skvělé odborníky a umíme jádro bezpečně využívat. Navíc máme vybudovanou energetickou infrastrukturu, která dokáže elektřinu z velkých zdrojů dostat do celé republiky i do zahraničí.

Miroslav Křišťál, starosta obce Dukovany

1. Bez jádra v budoucnu fungovat nemůžeme. Obnovitelné zdroje jsou samozřejmě důležité, ale tím hlavním by měla být jaderná energie. V našem případě to znamená vybudování 5. a 6. bloku v JE Dukovany a poté 3. a 4. bloku v Temelíně. Bez toho to nepůjde. Pokud chceme nakupovat drahý plyn a ničit ovzduší pálením uhlí, pak to cesta je, ale není správná. Dokud se nevymyslí efektivnější způsob výroby energie než z jádra, pak není jiná volba. Budoucnost jaderné energetiky v České republice bude také záležet na výsledku podzimních parlamentních voleb.
2. Vypsat tendr, podepsat smlouvu s dodavatelem a začít stavět 5. a 6. blok Dukovan, ať už to bude jedna či druhá firma. Situace by se měla řešit, neodkládat a shoda by měla panovat napříč politickým spektrem. Během výstavby to nebude jednoduché. Bude to náročná stavba a zatíží lokalitu stejně jako v minulosti, kdy se stavěly současné čtyři bloky. Ale tak to prostě je a počítáme s tím.

Vítězslav Schrek, hejtman Kraje Vysočina

1. Česká republika se bez jaderné energetiky neobejde. Jak jinak bychom mohli splnit závazky na snižování emisí oxidu uhličitého? Uhelné elektrárny musíme poměrně rychle odstavovat, a to jak z důvodů ekologických, tak ekonomických. Musíme dokázat pokrýt zvyšující se spotřebu elektřiny, je třeba započítat i očekávaný rozvoj elektromobility (masivní politická podpora elektromobilů a tlak na ukončení pohonu spalovacími motory nám dělá vrásky), musíme pokrýt kapacitu vyřazovaných uhelných elektráren a také stojíme před úkolem obnovit jadernou výrobní technologii dosluhující elektrárny v Dukovanech. Zapojení tzv. obnovitelných zdrojů to samo o sobě ani v těch nejoptimističtějších scénářích nezvládne. Dočasné investice do paroplynových elektráren také zcela neobstojí. Postavit jeden blok v Dukovanech, který bude schopen nahradit jen polovinu stávající výrobní kapacity, rozhodně nestačí. Z toho všeho jednoznačně vyplývá, že je třeba nejen připravovat kompletní (byť postupnou) náhradu dukovanské elektrárny dvěma novými bloky, tak i další dva bloky v Temelíně, jak bylo původně plánováno.
2. V první řadě by mělo vždy jít o bezpečnost. Z tohoto hlediska bych uvítal, kdyby provozování spolehlivé, přesto však v mnoha částech letité technologie dukovanské elektrárny nebylo prodlužováno přes rozumné meze. Neobávám se závažných havárií, nicméně stárnoucí zařízení má vždy vyšší pravděpodobnost menších provozních selhání. Ta by se mohla prodražit a způsobit výpadky v dodávkách elektřiny, mohla by se také negativně promítnout do důvěry občanů v jadernou energetiku. Byl bych rád, kdyby proběhla revize a aktualizace Státní energetické koncepce a kdyby v návaznosti na to byly naplánovány a hlavně fakticky a rychle připravovány takové výrobní kapacity, které by našemu státu zaručily energetickou soběstačnost a bezpečnost, průmyslu příznivé prostředí pro konkurenceschopnost, občanům přijatelnou cenu energie. Neměli bychom ale zapomínat ani na vědu a výzkum v oboru, vždy jsme měli v těchto oblastech silný potenciál. A také potřebujeme zajistit, abychom pro budoucí provozování jaderných zařízení měli k dispozici dobře vzdělané a motivované zaměstnance.

Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu ČR

1. Pokud si má Česká republika zachovat energetickou soběstačnost, energetickou nezávislost a bezpečnost, bez jaderné energie se neobejde. Životnost jaderných bloků v Dukovanech skončí v letech 2035 až 2037. Zároveň dojde k uzavírání uhelných elektráren. Náhradou jsou obnovitelné zdroje (zejména vítr a sluneční energie), plyn a znovu jádro. Vítr a sluneční energie nestačí nahradit popsaný úbytek zdrojů. Zkušenosti, bezpečnostní kritéria i možnosti vytváření zásob jasně hovoří pro jádro. Výstavba jaderného bloku v Dukovanech je tedy vynuceným a zároveň pro náš region zásadním krokem.
2. 1. Eliminovat bezpečnostní rizika, reagovat na výsledky vědy a výzkumu. 2. Rychle vybrat zhotovitele na výstavbu 5. bloku v Dukovanech s maximálním zapojením českých firem. 3. Zajistit dodržení termínu výstavby a financování se státní úvěrovou garancí a tím zlevnit náklady. Zajistit náhradu za odcházející odborníky. 4. Podporovat výzkumná pracoviště v oblasti jaderné energetiky (malé reaktory, fúze, úložiště, …). 5. Zajistit dostatečnou osvětu a uctivou komunikaci s občany a obecními i regionálními samosprávami.


Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko

1. Je čím dál tím více lidí (zaobírajících se energetikou), kteří došli k názoru, že bez jádra se v budoucnu neobejdeme. Konkrétně jsou pro zachování dlouhodobého provozu Dukovan a Temelína a to bez výstavby nových bloků nejde. Hodně se spekuluje o tom jak dopadnou volby a zda případná nová vláda neohrozí další rozvoj jádra. Jsem přesvědčen, že proces přípravy výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech nová vláda nezastaví, ať již bude jakékoli barvy. Může jen celý proces urychlit, nebo zpomalit.
2. Zásadní kroky jsou přijaty. Máme schváleny zásadní dokumenty, jako je Státní energetická koncepce ČR a Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky. Vláda rozhodla, že investorem stavby nových jaderných bloků bude ČEZ, a uzavřela s touto firmou již smlouvu nejen o výstavbě, ale i o financování. Doufám, že na základě široké politické dohody nad bezemisním zákonem je již formalitou dokončení konečného schválení ve Sněmovně, a také věřím, že obhájíme náš český postup státní podpory i před Evropskou komisí v rámci tzn. notifikace. Naše Energetické Třebíčsko přesto bude dále sledovat a kontrolovat jednotlivé kroky státu a ČEZ, tak aby nedocházelo k jakýmkoli komplikacím při schvalovacím procesu.

Přílohy