Česká škola bez hranic je mostem pro krajany v zahraničí. Šíří český jazyk a kulturu!

15.08.2021

kultura21.cz | 5:00 | Rubrika: Společnost | Autor: Andrea Cerqueirová


Chtěl bych, aby českých mostů bylo v následujících letech víc a víc. V rámci XIII. Mezinárodní konference českých škol v zahraničí Česká škola bez hranic to uvedl náměstek ministra školství Václav Velčovský.

Týdenní konference se, pod záštitou ministra zahraničních věcí a ministerstva školství, uskutečnila v Praze.

„Každá země, která pečuje o své tradice, jazyk a historii, si váží těch, kteří jim v tom pomáhají. Učitelé českého jazyka a historie v zahraničí jsou velkým pomocníkem,“ uvedl ve své zdravici předseda Senátu Miloš Vystrčil. Uznání podle něj patří i dětem, že jsou ochotné chodit ve svém volném čase do školy, učit se českému jazyku a historii. A samozřejmě jejich rodičům.

Poezie pro děti či beletrie vhodná pro chlapce

V rámci konference se uskutečnilo sedmnáct metodických kursů a seminářů pro vyučující. Kupříkladu Český jazyk v mnohojazyčném prostředí Evropských škol (s příklady inspirativní praxe), Současná poezie pro děti či Beletrie vhodná pro chlapeckého čtenáře a mnohé další. Prezenční konferenční den byl příležitostí k výměně zkušeností, diskusi s partnerskými ministerstvy a dalšími odbornými institucemi.

Dobrá úroveň českých žáků v zahraničí

Zároveň byly vyhlášeny výsledky třetího ročníku Olympiády v českém jazyce žáků českých škol v zahraničí, které potvrdily velmi dobrou úroveň všech zúčastněných, a to navzdory tomu, že žijí dlouhodobě mimo Českou republiku. Upozorněno bylo též na připravovanou překladatelskou soutěž pro děti a mládež od šesti do sedmnácti let „ČESKY rozumím, mluvím, čtu, píšu a překládám!“.

Školy v Bruselu, Curychu, Londýně či Paříži

Spolek Česká škola bez hranic, který sídlí v Praze, se již od roku 2009 aktivně podílí na šíření českého jazyka a kultury v zahraničí, pomáhá po celém světě zakládat české školy pro děti s českými kořeny, podílí se na systematickém vzdělávání vyučujících, mapuje situaci Čechů žijících v zahraničí a reflektuje ji ve společenské debatě. České školy bez hranic působí v Bruselu, Curychu, Drážďanech, Londýně, Mnichově, Paříži, Rhein-Main a Ženevě.

 

Odkaz na článek.

Přílohy