České politické ohlasy na dění v Bělorusku

16.08.2020

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události 


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Český premiér Babiš v novém prohlášení uvedl, že Bělorusy musí povzbudit Evropská unie, aby se nebáli realizovat revoluci tak, jako proběhla v Československu v listopadu 1989. Předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS zemi přeje svobodné volby.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Přál bych jim sametovou revoluci a přál bych jim, aby se nenechali zlomit a aby dosáhli toho, po čem dneska volají, a to jsou svobodné férové volby.


Karel ROŽÁNEK, redaktor/citace: Andrej Babiš, premiér /ANO/, zdroj: twitterový účet
--------------------
V Bělorusku se nesmí stát to, co u nás v roce 1968. Evropská unie musí být akční. Musí Bělorusy povzbudit, aby se nebáli realizovat sametovou revoluci, model listopad 1989. Proto se v tom angažuju, a proto v tom také V4 s pobaltskými zeměmi musí hrát svoji roli.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Podle komunistů a SPD by si Bělorusko mělo problémy vyřešit samo. Vicepremiér a předseda ČSSD Hamáček řekl, že se téma nejspíš objeví i na zítřejším jednání vlády.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér, ministr vnitra /ČSSD/
--------------------
Nebude to formální bod, ale pan premiér to hlavně řekl tak, že vlastně v nějaké debatě se to objeví. Prostě je potřeba tlačit ten režim, aby minimálně uznal, že ty volby neproběhly tak, jak měly, a že ten požadavek na jejich opakování je legitimní.

Přílohy