Česko získalo náskok v boji o obří investice Tchaj-wanu

04.09.2020

Jihlavský deník | Rubrika: Zprávy ze světa | Strana: 8 | Autor: Luboš Palata


Deset miliard dolarů ročně. Tolik investovali v minulých letech tchajwanští investoři do svých firem v pevninské Číně. Nyní, s ohledem na události v Hongkongu, uvažují o přesunu aktivit, mimo jiné do Evropy. Česko by tak mohlo v příštích letech získat technologické investice v hodnotě desítek miliard korun ročně.
 

Deník na Tchaj-wanu


Je to věc, o které se v české delegaci a jejím podnikatelském doprovodu mluvilo zatím jen polohlasně. V posledních hodinách ale o tom hovořili nejen předseda českého Senátu Miloš Vystrčil, ale i ministr zahraničí Tchaj-wanu Joseph Wu už poměrně konkrétně.

A některé zdroje z delegace dávají najevo, že možné obří investice špičkových tchajwanských technologických firem do Česka jasné obrysy. Vystrčilova návštěva by tak v přínosu pro českou ekonomiku mohla překonat všechny podobné cesty českých představitelů do pevninské Číny. Vystrčil včera po předchozích nejasných náznacích uvedl, že skupina senátorů seznámí vládu s návrhy tchajwanských firem na "přenesení výroby do České republiky".

 

 

MÉNĚ ČÍNY, VÍCE EVROPY


Již předtím k tomu uvedl, že by se jednalo o nejvyspělejší technologie a čeští partneři by se mohli podílet i na vývoji a evropské distribuci.

Tchajwanský ministr zahraničí Wu uvedl, že k přesunu ostrovních investic mimo Čínu už dochází. "Na základě jednání podnikatelské delegace z doprovodu pana předsedy Vystrčila dojde určitě k rozšíření dosavadní spolupráce a v důsledku toho i k navýšení objemu tchajwanských investic v České republice. Ty by mohly otevřít dveře i dalšímu přílivu investorů," uvedl ministr Wu.

Podle neoficiálních zdrojů chce výhledově Tchaj-wan diverzifikovat až 50 procent dnešních investic v Číně. Polovinu směrem do jihovýchodní Asie a druhou směrem do Evropy.

Velkou část z nich by mohla získat i na základě mimořádného ohlasu Vystrčilovy návštěvy na Tchajwanu právě Česká republika. "Pokud bych měl říci největší ekonomický úspěch této cesty, tak je to vytvoření atmosféry důvěry mezi našimi zeměmi, která otevírá cestu pro tchajwanské investice," uvedl sám Vystrčil.

 

 

 

Přílohy