Český podíl na experimentu Duna

06.06.2022

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Martin ŘEZNÍČEK, moderátor ČT
--------------------
O další významný pokrok se pokoušejí vědci ve Spojených státech. Právě budují nový experimentální projekt Duna, který bude studovat elementární částice neutrina. Na dlouhodobém výzkumu se významně podílí také Česko a jeho odborníci, kteří se věnují částicové fyzice.

David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT
--------------------
Urychlovač kvantových částic. Právě tady vědci, zjednodušeně řečeno, vyrobí neutrina nasměrují na terč. Následně se snaží zachytit a popsat jejich vlastnosti.

Jaroslav ZÁLEŠÁK, Fyzikální ústav Akademie věd ČR
--------------------
Na základě rozdílu neutrin a jejich antičástic neutrin se snažíme vysvětlit, proč svět vypadá, jak je. Či je jenom z hmoty a není antihmota zde, což kdyby bylo stejně hmoty jako antihmoty, tak náš svět ten hmotný se prostě zhroutí jenom do světla.

David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT
--------------------
Během cesty se částice mění. Vědci je zatím zkoumali poté, co urazily krátkou vzdálenost. V projektu Duna mají neutrina zachytávat detektorem umístěným 1,5 kilometru pod zemí, v bývalém zlatém dole v jižní Dakotě. Neutrina letí rychlostí světla, a proto vzdálenost 1300 km urazí za mikrosekundy. Oproti tomu jejich výzkum má trvat desítky let.

Lia MERMINGOVÁ, ředitelka, Fermilab
--------------------
Experiment Duna bude nejvýznamnějším světovým projektem pro studium neutrin. Oproti ostatním máme konkurenční výhody díky technologiím tekutého argonu v detektorech.

David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT
--------------------
Nové technologie umožní vědcům pracovat s kvantovým částicemi při teplotě jen několika stupňů Kelvina, tedy blízko absolutní nuly. Právě při této extrémně nízké teplotě dokáží vlastnosti neutrin nejlépe popsat. Fermilab patří mezi nejlepší světové pracoviště, která se zabývají částicové fyzikou. Spolupracuje s více než 4000 vědců z 50 zemí světa. Čeští fyzici tady pracují více než 25 let. Výzkum je obrovsky finančně nákladný. Dovolit si ho proto může několik vlád světa. Třeba projekt dodává rozpočet ve výši tří miliard dolarů, polovinu peněz uvolní americké ministerstvo energetiky. Na zbytku se podílí mezinárodní partneři, včetně České republiky.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
My bychom nikdy na ty investice, které jsou ve stovkách milionů, možná miliardách dolarů neměli, a to, že můžeme například tady ve Fermilabu spolupracovat a tím pádem rozvíjet i naši vědu, je pro nás nesmírně důležité.


David MIŘEJOVSKÝ, zpravodaj ČT
--------------------
Projekty, kterým se firma věnuje, patří k základnímu fyzikálnímu výzkumu, mají pomoci lépe pochopit náš svět. Prakticky všechny místní projekty mají potenciál získat Nobelovu cenu za fyziku. Jaroslav Zálešák manželce před svatbou slíbil, že ji do 15 let získá termín, který si předsevzal, mu vyprší příští rok. David Miřejovský, Česká televize, stát Illinois.

Přílohy