Další pomoc obcím zničeným tornádem

26.03.2022

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Autor: Milan Vojtek


Rozhodnutí o finanční podpoře na opravu kanalizace převzal starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (TOP 09) při páteční návštěvě ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL). Jedná se o pomoc při nápravě škod po červnovém tornádu.

Další peníze putují do nedalekých Lužic, obec získala 1,1 milionu korun na vyčištění a zmonitorování stavu. Pomocí je i rozhodnutí o prodloužení termínů v čerpání prostředků. "Kde již čerpají nebo mají schválené projekty, vyhovíme jejich žádostem," uvedla Hubáčková. To trápí především Mikulčice, kde tornádo prošlo celou délkou obce. Důvodem je mimo jiné i náročnost obnovy zeleně. "To platí u nás, je pravděpodobné, že obnovu zeleně do konce vyhlášeného termínu nestihneme," uvedl starosta Josef Dvořáček (Těšičané, Mikulčané).

Do zasažených obcí vyjel i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), podle kterého je důležité, aby při rozhodování měly představu o tom, o čem rozhodují. "Některá neštěstí mohou být příležitostí, aby se obnova udělala jiným způsobem," uvedl Vystrčil. Tak třeba v Moravské Nové Vsi elektrické rozvody povedou podzemními kabely.

"My jsme to masivní poškození využili k tomu, abychom to udělali z gruntu a pořádně. Práce nás čeká spoustu, viděl bych to na rok až dva. A pokud jde o zeleň, tak alespoň na pět let, aby to vypadalo alespoň tak jako předtím," řekl Dvořáček.

Přílohy