Den památky obětí holocaustu

27.01.2021

ČT 24 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Česká společnost nesmí nikdy zapomenout na hrůzy holocaustu, a proto je třeba si je každoročně připomínat. Shodli se na tom předsedové obou komor Parlamentu při vzpomínkové akci v Senátu. Na níž si připomněli Den památky obětí holocaustu. Zazněla varování před nenávistí a antisemitismem. Předseda horní komory taky odsoudil současné znevažování symbolu Davidovy hvězdy.

Michaela VIDLÁKOVÁ, přeživší holocaust
--------------------
Ty prožité hrůzy a útrapy si člověk sotva může jen představit. K neuvěření je, že se daly vůbec přežít. A pak ještě těch asi 6 milionů mužů, žen i dětí zadušených v plynových komorách, postřílených, zaživa upálených v hořících synagogách, kterým nebylo přežít dopřáno vůbec. To byl holocaust.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Musíme se k některým věcem jasně a srozumitelně vyjádřit, proto chci říct, že si nemyslím, že je správné, pokud dneska se sáňkuje na pietních místech a považuji za nehorázné, pokud lidé, kteří demonstrují například proti očkování, se označují Davidovou žlutou hvězdou. Je to vyjádření nekonečné neúcty k tomu, co lidé označení žlutou hvězdou zažívali.


Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/
--------------------
I v letošním roce musím říct Židé museli čelit nárůstu hrozby antisemitismu v Evropě a v celém světě. Ke známé triádě zla, kterou tvoří ultralevice, ultrapravice, islámský radikalismus se přidaly konspirační teorie, které vznikaly v souvislosti s epidemií covid-19.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Miliony obětí nacistického režimu si dnes připomínají taky poslanci v Evropském parlamentu a německém Spolkovém sněmu. Podle předsedy Bundestagu Wolfganga Schäubleho zůstane otevřené aktivní vyznávání židovské víry do budoucna samozřejmou součástí společenského života v Německu.

Wolfgang SCHÄUBLE, předseda Spolkového sněmu
--------------------
Koncentrační a vyhlazovací tábor v Osvětimi se stal symbolem národně socialistického teroru, kterému padlo za oběť mnoho milionů lidí. Lidí, kteří byli zbaveni svých práv, důstojnosti, majetku a nakonec i života. Každý rok si 27. ledna připomínáme všechny oběti národního socialismu, letos v podmínkách pandemie. Vzpomínáme na evropské Židy, Sinty a Romy, Slovany, nuceně nasazené válečné zajatce a všechny, kteří byli vydáni napospas hladomoru. Vzpomínáme na všechny pronásledované a zavražděné z politických nebo náboženských důvodů. Na ty, kteří se statečně postavili režimu na odpor, zachovali svou lidskost a zaplatili za to svým životem.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kvůli pandemii se v samotné Osvětimi připomínka sedmdesátého šestého výročí osvobození tábora Rudou armádou odehraje pouze virtuálně. Odpoledne se svými projevy vystoupí přeživší a polský prezident Andrzej Duda.

Přílohy