Evropská integrace a zastavení ruského agresora jsou hlavními tématy senátní politicko-obchodní cesty v Gruzii

03.05.2022

senat.cz | 12:46 | Autor: Lada Faldynová


Senátní delegace vedená Milošem Vystrčilem zamířila ve dnech 1. až 4. května na politicko-obchodní cestu do Gruzie. Senátní skupina, která je dále tvořena senátory Jiřím Drahošem, Zdeňkem Nytrou, Václavem Láskou, Jiřím Čunkem a Jiřím Duškem, se sešla s vysokými ústavními činiteli. Na jednáních rezonovala témata perspektivy evropské integrace Gruzie, způsob zastavení ruské agrese na Ukrajině a podpora územní celistvosti Gruzie.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil komentoval setkání se svým parlamentním protějškem Šalvou Papuašvilim: „První téma, které jsme probírali, byl vstup Gruzie do EU a NATO. Tady se ukazuje, že celý gruzínský Parlament podporuje směrování své země do EU a pro vstup je také zhruba 80 % obyvatel. Dále jsme pochopitelně řešili agresi Ruska na Ukrajině a návaznost na to, čeho se obává Gruzie, která může být další na řadě. Shodli jsme se na tom, že současná gruzínská vláda, stejně jako ta česká, jednoznačně trvá na územní celistvosti Gruzie včetně Jižní Osetie a Abcházie.“ Toto sdělení podtrhl pietní akt položení věnce u Památníků hrdinů padlých za územní celistvost Gruzie. Památník byl vystavěn na památku vojáků, kteří přišli o život v rusko-gruzínské válce v Abcházii v letech 1992 - 1993 a rusko-gruzínské válce v Jižní Osetii v roce 2008.

Setkání s premiérem Gruzie Irakli Garibašvilim dominoval příslib ČR podporovat Gruzii v otázkách vstupu do EU i v době nadcházejícího českého předsednictví v Radě EU. Dále probírali hospodářskou spolupráci jako nástroj vyvázání se z ruské závislosti, podporu nevládních organizací a ambice ČR stát se členem Rady OSN pro lidská práva.

S gruzínským ministrem pro hospodářství a udržitelný rozvoj Levanem Davitašvilim byla vyzdvihnuta důležitost českých hráčů na gruzínském trhu. Předseda Vystrčil dodává: „Shodli jsme se na tom, že jedna z cest, jak může Gruzie i Česká republika snížit svou závislost na Rusku, je, že naše firmy budou lépe spolupracovat a další kooperace povede směrem k EU a k jiným zemím, než je Rusko nebo Čína. V tomto věřím, že uděláme kus práce.“ Česká výprava dále zdůraznila nutnost dosažení stejných podmínek pro všechny firmy na gruzínském trhu a dodržování evropských standardů.

Ministr zahraničních věcí Ilia Darčiašvili, který navštívili Prahu před dvěma týdny, přivítal zástupce české horní komory Parlamentu v Paláci státních ceremonií. V diskuzi navázali především na přístup Gruzie k válce na Ukrajině. Předseda Senátu ocenil poskytnutou humanitární pomoc a také přijímání ukrajinských uprchlíků, bavili se i o zdrženlivějším zapojení Gruzie do sankcí způsobené velkou závislostí na Rusku.

Senátní delegace se v průběhu cesty sešla se zástupci širokého politického spektra. Od nejvyšších ústavních činitelů přes setkání s představiteli parlamentní většiny až po předsedy opozičních politických frakcí a uskupení. Nechybělo ani setkání se zástupci parlamentního školského výboru, Akademie věd, nevládních organizací a nezávislých médií. S prezidentkou Gruzie Salome Zurabišvili, která je v době návštěvy senátorů v zahraničí, se předseda Senátu setkal minulý týden ve Spojených státech amerických na pohřbu bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Korbel Albright.

Delegaci dále doprovází a politicko-obchodně zaměřeného programu se účastní náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák a viceprezident Hospodářské komory ČR Radek Jakubský. Hospodářská komora organizuje pro více než třicítku českých firem, které sebou přivezla, a jejich gruzínské protějšky dvě podnikatelská fóra, z nichž jedno proběhlo v metropoli Tbilisi a druhé se bude konat zítra v druhém největším městě Gruzie Batumi. Společně s generálním ředitelem agentury CzechTrade Radomilem Doležalem slavnostně otevřeli zahraniční kancelář CzechTrade v Tbilisi.

 

Odkaz na článek.

Přílohy