ISSS ve znamení digitalizace

08.06.2022

Veřejná správa | Strana: 30 | Autor: Pavlina Hájková  


Ve dnech 16. a 17. května 2022 se v Hradci Králové konal už 24. ročník konference ISSS – Internet ve státní správě a samosprávě. Na jedné z největších akcí svého druhu diskutovali politici a odborníci o tom, kam se elektronizace veřejné správy za uplynulá léta posunula a kam by do budoucna měla směřovat. Kromě atraktivních témat byly velkým benefitem konference i neformální diskuse návštěvníků. Jak se všichni shodli, online komunikace v době covidové rozhodně nemohla nahradit osobní setkání účastníků.

V předvečer konference byly vyhlášeny výsledky soutěže Český zavináč 2022. Ta oceňuje projekty nebo činy, které v uplynulém roce významně přispěly k rozvoji digitalizace ve státní správě. Hlavní cenu obdržel Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost za faktickou i metodickou pomoc při zabezpečování kybernetické bezpečnosti orgánů veřejné moci. Z rukou místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše převzal cenu ředitel NÚKIB Karel Řehka. Čestné uznání za projekt Elektronického podání žádosti o řidičský průkaz získal ministr dopravy Martin Kupka. Cenu ministra vnitra za dlouhodobý přínos v oblasti digitalizace obdržel Petr Pavlinec, vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu Vysočina, který se mimo jiné podílel na vybudování národního kontaktního místa pro eHealth.

Technologie mají být uživatelsky přívětivé Nejčastěji citovaným termínem po celou dobu konference bylo bezesporu slovo digitalizace. Rozvoj digitálních služeb, digitalizace úřadů, spisové služby a digitální archivy, ale i elektronizace zdravotnictví, cloudová řešení pro veřejnou správu, smart city či kybernetická bezpečnost, to byla nejdůležitější témata, která během dvou dnů v Hradci Králové zazněla. „Konference ISSS je takovou pamětí našeho národa z hlediska toho, co ve veřejné správě děláme,“ uvedl během slavnostního zahájení předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Chtěl bych vám popřát, abychom nelehkou dobu, kterou dnes prožíváme, mohli využít jako příležitost přijímat jednodušeji a ochotněji některé procesy, než je to obvyklé. Je to šance pro ty, kteří se veřejnou správou a digitalizací zabývají, aby ji dokázali využít, a doufám, že i dnešní konference k tomu může přispět.“

Poslaneckou sněmovnu reprezentovala první místopředsedkyně Věra Kovářová, která připomněla, že dvacet čtyři let na poli digitalizace se rovná celým věkům. „Dnes už neřešíme přístup k internetu, máme dobré prostředky pro správu dat. Důležité je, aby všechny technologie, které máme k dispozici, byly uživatelsky přívětivé. I malé obecní úřady, které nemohou zaměstnávat řadu expertů, by měly mít k dispozici dobrý systém, který by fungoval intuitivně a v podstatě na jedno kliknutí,“ dodala Věra Kovářová.

Čtyřicet miliard na digitalizaci Cíle, které jsou před námi v oblasti digitalizace do roku 2030, zmínila eurokomisařka Věra Jourová. Do roku 2030 by všechny domácnosti v Evropské unii měly mít gigabitové připojení a všechny obydlené oblasti by měly být pokryty sítěmi 5G. Všechny klíčové veřejné služby mají být dostupné online, lidé budou mít přístup ke svým elektronickým zdravotním záznamům a 80 % občanů bude používat elektronickou identifikaci. Eurokomisařka dále zmínila, že Česká republika bude mít k dispozici 40 miliard korun na digitalizaci z takzvaného Národního plánu obnovy, který byl přijat s cílem podpořit ekonomiky zemí zasažených covidem.

Dále vystoupil vícepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který v krátkosti představil některé priority pro následující období. „Digitalizace není jen otázkou služeb nebo centrálních systémů, které Česká republika používá. Zároveň musí být dostatečně rychlá, aby mohla reagovat na výzvy, které nám doba přináší. Důležité je nezapomínat, že stát je nejen partnerem samosprávy a občanů, ale i podnikatelského segmentu. Digitální ekonomika a konkurenceschopnost České republiky je alfou a omegou digitální transformace. Investice, které půjdou do ekonomiky, musí jít na transformaci, rozvoj podnikání, rozvoj startupů a já věřím, že nejen Národní plán obnovy, ale i iniciativy jednotlivých ministerstev k tomuto povedou,“ doplnil Ivan Bartoš. Elektronickou identitu používá přes 5 milionů osob Ministra vnitra Víta Rakušana zastoupil jeho náměstek Lukáš Kolářík. Připomněl, že český eGovernment za poslední roky ušel velký kus cesty. Byly vybudovány základní pilíře digitalizace, základní registry, informační systém datových schránek a síť kontaktních míst veřejné správy, takzvané Czech pointy. Nově byl přijat zákon o právu na digitální službu, který přinesl spolu s dalším právním předpisem zvaným DEPO výrazné zjednodušení ve sdílení údajů mezi orgány veřejné moci. Od února 2022 lze v Portálu občana online založit a podepsat petici. Letos přibudou další služby jako osobní daňový kalendář nebo žádost o voličský průkaz. „Je vidět, že český eGovernment nepochybně funguje a je potřeba ho nadále rozvíjet,“ doplnil Lukáš Kolářík.

Výrazná role v odborných sekcích opět patřila zástupcům Ministerstva vnitra. David Sláma, ředitel odboru veřejné správy pověřený řízením sekce veřejné správy a eGovernmentu, nejprve přítomné informoval o organizační změně, ke které došlo od 1. dubna na Ministerstvu vnitra, kdy sloučením sekce IT a útvarů veřejné správy vznikla Sekce veřejné správy a eGovernmentu. Dále náměstek Sláma poděkoval všem pracovníkům, kteří se na digitalizaci veřejné správy podílejí. Společně se podařilo prosadit celou řadu dílčích projektů, jedná se například o elektronickou sbírku právních předpisů, kam bylo od začátku letošního roku vloženo 6 500 právních předpisů. Aktivit, které veřejná správa a eGovernment musejí do budoucna řešit, je celá řada. Ministerstvo vnitra chce především zlepšit přístup úředníků k občanům. Úřady by se měly stát přívětivějšími a lépe sloužit svým klientům, na toto téma bude i série školení, kterou sekce veřejné správy ve spolupráci se sdružením tajemníků chystá v nejbližší době.

Soutěže Zlatý erb se zúčastnilo 422 obcí a měst Na pondělním galavečeru byly již tradičně vyhlášeny výsledky celostátního kola soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. V kategorii měst zvítězil Cheb, za obce se jako první umístila obec Mnetěš z okresu Litoměřice. V kategorii nejinovativnější elektronická služba zvítězil Datový portál Královéhradeckého kraje Data KHK. Cenu místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci získal turistický portál Vychodni-Cechy.info Pardubického kraje a turistický portál města Mariánské Lázně.

Přílohy