Jednorázový příspěvek pro podnikatele

09.04.2020

ČRo Radiožurnál | 07:50 | Pořad: Ranní interview


Petr KRÁL, moderátor
--------------------
Jednorázový příspěvek pro podnikatele poškozené vládními opatřeními kvůli novému typu koronaviru, tak to je jeden z bodů, které dnes projednají senátoři. Živnostníci by podle něho měli nárok na kompenzaci 25 000 Kč. Podrobnosti Kristýna Nevanová.

Kristýna NEVANOVÁ, redaktorka
--------------------
O podporu by měli žádat živnostníci, které poškodila vládní nařízení například tím, že museli zavřít provozovny. Příspěvek by dostali za období od 12. března do konce dubna, kromě toho má Senát na programu ještě další 2 návrhy. Třeba ten, podle kterého by se nezaměstnaní mohli hlásit úřadům práce na dálku. Jednat bude taky o přídavcích na dítě, ty by úředníci mohli do června vyplácet ve stejné výši jako v prvních třech měsících letošního roku. Mělo by jim to ušetřit čas, který budou potřebovat k vyřizování příspěvku na mzdy v souvislosti s koronavirem.

Petr KRÁL, moderátor
--------------------
Pojďme navázat. Hostem Ranního interview je teď předseda senátu Miloš Vystrčil z ODS. Dobrý den.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Hezké ráno.


Petr KRÁL, moderátor
--------------------
Poslanecká sněmovna všechny 3 návrhy zákonů projednala zrychleně ve stavu legislativní nouze. Ve stejném režimu je projednáte i v Senátu. Jak to dnešní jednání bude vypadat?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Tak já počítám, že až na to, že když senátoři budou přicházet a senátorky do Jednacího sálu, tak předtím budou podrobeni termokameře, aby se zjistilo, zda nemají teplotu. A dále, že budou vlastně dodržována všechna bezpečnostní opatření, který musí dodržovat i ostatní občané, bude probíhat standardně, to znamená, sejdeme se, schválíme program jednání a věřím, že všechny 3 body úspěšně projednáme, byť bylo velmi málo času na to, abychom se na ty věci připravili, vlastně nyní se pracuje tady v Senátu přes noc, protože v úterý večer, pozdě v noci jsme ty návrhy zákonů dostali. Během středy je Legislativní odbor zpracoval, zároveň je studovali senátoři. Dnes dopoledne se sejdou výbory Senátu, které k tomu přijmou usneseni doporučující pro plénum a dnes odpoledne ve 14 hodin potom začne plénum Senátu a bude, počítám, trvat 3-4 hodiny. A následně zbylých 15 zákonů, které sněmovna projednávala ještě včera, budeme projednávat ten další čtvrtek, to znamená 16. dubna.


Petr KRÁL, moderátor
--------------------
Čekáte, že všechny ty 3 návrhy senátoři schválí?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
No, já nevím, ale co jsem tak mohl spíše neformálně mluvit s kolegy, tak přestože máme zejména k tomu kompenzačnímu bonusu, to znamená k tomu příspěvku pro živnostníky, výhrady, tak spíše jsme se domlouvali na to, že se k tomu zákonu postavíme pozitivně, nebudu říkat, že ho přímo schválíme, protože to dělají senátoři, nikoliv předseda Senátu, ale případně na ty chyby, které tam jsou, které by bylo potřeba opravit dle našeho názoru, ať je to ta výše toho příspěvku, nebo případně některé věci, které souvisí s tím, že některým živnostníkům, kteří třeba si vydělají v pracovním poměru, protože dělají v mistry odborného výcviku, nebo zároveň přednáší na vysoké škole, vlastně ta možno získat ten příspěvek padá, to si také myslíme, že není spravedlivé, tak na to upozorníme v nějakém dodatečném usnesení. A vláda vlastně, protože je ve stavu legislativní nouze, tak ten zákon velmi rychle může opravit, to znamená, my dáme vlastně vládě jakousi důvěru, předpokládám tím doprovodným usnesením, že by ty věci měla opravit sama, aniž bychom my museli ten zákon vracet, jestli je mi rozumět.


Petr KRÁL, moderátor
--------------------
Rozumět vám je, jinými slovy, řekl jste teď třeba i názor, názor senátorského klubu ODS, on sice předsedou je Martin Červíček, ale předpokládám, že to, co jste teď říkal, možná už bylo předjednáno ve vašem klubu, jsou tedy postoje senátorů ODS, to, co jsme teď od vás slyšeli?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Ano, já jsem se bavil s Martinem Červíčkem, my určitě podporujeme ty pozměňovací návrhy, které podával senátorský klub ODS, zejména Zbyněk Stanjura v Poslanecké sněmovně, to znamená navýšení toho jednorázového příspěvku z 25 000 na 30 000 a rozšíření vlastně té možnosti získat ten příspěvek třeba i na OSVČ, kteří zároveň se zabývají i nějakým, i nějakou další činností, jak jsem říkal, třeba jsou mistry odborného výcviku, anebo dělají, přednáší na vysoké škole, nebo mají nějaký typ jiný zaměstnání, kde si vydělají více než 3 000 Kč, to si myslíme, že je logické a správné. Všichni, co mají hlavní činnost živnost, svoji živnost, by měli mít na ten příspěvek nárok a neměli by být, neměli by být omezeni. Zrovna tak si myslíme, že by mělo dojít k tomu, že i v případě těch, co pracují, na vlastně dohodou o pracovní činnosti nebo dohodou o provedení práce, pokud si vydělají víc než 3000 nebo 10 000 Kč, by také nějaký příspěvek, třeba ne ve výši 25 nebo 30 tisíc, ale ve výši 15 000 měli dostat, to znamená těch věcí je tam více, jak říkám, ale my chceme postupovat tím způsobem, že spíše vysvětlíme a řekněme vládě, proč si myslíme, že některé věci nejsou v tom zákoně dobře, ale nepočítám s tím, že bychom nějak silně trvali na tom, aby ten zákon se vracel, protože tady platí, kdo rychle dává, 2krát dává.


Petr KRÁL, moderátor
--------------------
Říká předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. Na slyšenou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Na slyšenou. Děkuju za pozvání.

Přílohy