Jevhen Perebyjnis opouští Česko. Odvedl jedinečnou službu

14.07.2022

Týdeník FORUM


Ukrajinský velvyslanec byl skutečnou osobností, která pomohla své zemi
Odvolání ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise z Prahy mnohé překvapilo. Podle veškerých dostupných informací se ale skutečně jedná o běžnou rotaci diplomatů - on sám byl ostatně v Česku pět a půl roku místo obvyklých čtyř let. Není to příliš časté, že by si velvyslanec na veřejných akcích vysloužil potlesk a fotografovali se s ním lidé - Perebyjnis byl v tomto opravdu jedinečný případ.

Jevhen Perebyjnis se kromě perfektní češtiny, kterou hovoří on sám i jeho žena Olga, od většiny diplomatů lišil zejména naprosto jasným, často nediplomatickým vyjadřováním na adresu Ruské federace, která okupuje jeho zemi od roku 2014. „Rusko by mělo pocítit důsledky svého chování, které je v rozporu s mezinárodním právem. Vždycky říkám, že to můžeme srovnat s trestním právem. Pokud vám někdo něco ukradne, nemůžeme říci, že ho necháme jen tak odejít. Došlo k trestnému činu! Porušení mezinárodního práva je také zločin a ten, kdo se ho dopustil, by měl být potrestán," řekl například ukrajinský velvyslanec v rozhovoru pro deník FORUM 24 v lednu 2019.
Neustálé upozorňování na agresivní chování Ruska bohužel nezabránilo tomu, aby Ukrajina byla znovu napadena. Po 24. únoru 2022 Perebyjnis i jeho paní pravidelně vystupovali v médiích i na veřejných shromážděních. Ukrajinské velvyslanectví uspořádalo veřejnou sbírku, na niž do dnešního dne lidé poslali více než 1,2 miliardy korun. Nic podobného se v žádné jiné zemi nepodařilo.
V příštích několika týdnech Českou republiku opustí, jeho služba ale jednoznačně zanechá velice viditelnou stopu. (JH)

Vděk, lidskost a nasazení.
Perebyjnisův odchod vzbudil vlnu reakcí

Asi žádný velvyslanec v historii si nezískal srdce Čechů tolik jako pan Jevhen Perebyjnis. Děkujeme za vše, co jste udělal pro spolupráci obou našich zemí, a přejeme hodně úspěchů v další práci. Jistě víte, že v Česku vždycky budete mít svoji druhou vlast.

- Miroslav Kalousek, bývalý předseda TOP 09

Pan Perebyjnis, s nímž (a jeho paní) jsem měl tu čest se svého času osobně setkat, odvedl v ČR mimořádnou práci. To hlavně díky němu poslali Češi na konto ukrajinské armády hodně přes miliardu, to on tu svou zemi zosobnil tak jako žádný jiný diplomat. Patří mu respekt a vděk.

- Michal Horáček, textař

Jevhen Perebyjnis odvedl v Praze v nejhroznějších časech pro Ukrajinu úctyhodný kus práce. Při mnoha společných jednáních jsem oceňoval jeho nasazení, odhodlání stále hledat co nejlepší řešení a velkou míru lidskosti.

- Martin Kupka, ministr dopravy

Vážený pane Perebyjnisi. Obdivuji, s jakým nasazením jste u nás vystupoval na podporu své země. Vážím si také vaší zásluhy na prohloubení ukrajinsko-českých vztahů. Děkuji vám za oboje tady symbolicky u ruských vojenských vraků vystavených v Praze. Hodně štěstí vám i Ukrajině!

- Zdeněk Hřib, pražský primátor

Na každém setkání s Jevhenem Perebyjnisem mi vyprávěl o utrpení jeho země, zároveň jsem z něj ale cítil odhodlání ho překonat. V tom pro mě byl velkou inspirací i motivací pokusit se přispět k ukončení ruské agrese. Je mi líto, že svou pozici opouští, ale přeju mu to nejlepší.

- Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Prezident Zelenskyj odvolal v rámci plánované výměny ukrajinského velvyslance v Česku Jevhena Perebyjnise. Pane velvyslanče, děkujeme za Vaši práci. Bylo nám ctí se s Vámi setkat na demonstracích za podporu Ukrajiny a vyslechnout slova plná inspirace a odhodlání.

- Milion chvilek pro demokracii

Mnoho milých setkání a několik úspěšných projektů spolupráce na podporu Ukrajiny. Moc děkuju Jevhenu Perebyjnisovi za vše, co vykonal pro svoji vlast a česko-ukrajinské vztahy, i za možnost se s panem Jevhenem a jeho manželkou Olhou setkávat. Sláva Ukrajini!

- Martin Baxa, ministr kultury

Velvyslanec Ukrajiny v ČR je příkladem toho, jak má vypadat práce elitního diplomata. Je a nepochybně nadále bude skvělým reprezentantem své země.
On i jeho paní jsou pro mne nedělitelnou součástí té Ukrajiny, kterou obdivuji a které si ohromně vážím. Děkuji za vše!

- Petr Kolář, bývalý velvyslanec

Děkuji Vám, pane velvyslanče. Ve zprávách čtu, že máte v Praze končit. Bude nám chybět Vaše skvělá čeština! Díky za službu rozvoji vztahů mezi Českem a Ukrajinou v mimořádně složité době.

- Pavel Fischer, senátor

Právě jsem telefonoval s Jevhenem Perebyjnisem. Změny velvyslanců jsou obvyklé zhruba po 3 letech. Perebyjnis je v ČR 5,5 roku. Jsem přesvědčen, že pro Ukrajinu odvádí skvělou práci. V Česku bude Jevhen Perebyjnis ještě několik týdnů. Budu tedy mít možnost poděkovat mu osobně.

- Miloš Vystrčil, předseda Senátu


Končící velvyslanec je skvělým profesionálem, svou zemi reprezentoval výborně a mně bylo velkou ctí s ním spolupracovat. Vaše Excelence, i díky Vám si Ukrajina získala srdce milionů Čechů. Přeji Vám vše dobré v pracovním i osobním životě.
Sláva Ukrajině!

- Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví

Odvolání Jevhena Perebyjnise je mi osobně líto. Podle mne patřil k nejlepším diplomatům, které znám.
Byl příkladem toho, jak má diplomat zastupovat v době války svou zemi!

- Tomáš Zdechovský, europoslanec

Velvyslanci se pravidelně střídají, v tomto případě si myslím, že zde ještě mohl Jevhen Perebyjnis nějaký čas dělat dobrou službu své vlasti.
Jeho nasazení bylo obdivuhodné, udělal pro vzájemné vztahy nejvíce v novodobé historii. Jemu i jeho manželce patří velké poděkování.

- Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis se loučí s ČR. Chtěl bych mu poděkovat za příkladnou spolupráci. Zpátky do vlasti jede s jasným poselstvím, že Česko i nadále stojí za svobodnou Ukrajinou. Věřím, že se opět setkáme v lepších časech.

- Vít Rakušan, ministr vnitra

Přílohy