Kdo může za protesty?

15.06.2011

Mladá fronta DNES, strana 3, Vysočina (jpa, vok, mid)


»Ohlasy na stávku Pokud pohár trpělivosti přeteče, pak se nelze divit, že bude stávka. Ve špatné komunikaci vlády vidí problém a jednu z příčin protestů avizovaných na zítřek hejtman Běhounek.

JIHLAVA  „Vláda Petra Nečase nekomunikuje dobře. Jestliže jí pošlete v připomínkovém řízení připomínky a její zástupci se vám vysmějí, je jasné, že pohár trpělivosti asi přeteče. Nikdo na nás v krajích nebere ohled a pseudoreformy, které vláda chystá, nás jen uvrhnou do problémů a ještě větších dluhů,“ vyjádřil se včera na dotaz reportérů MF DNES hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek(ČSSD).
„Lidé se bojí a jsou nervózní a já se jim vůbec nedivím. Již dříve jsem však řekl, že si nemyslím, že by agresivní akce situaci vyřešila, to dokáže jen zlepšená komunikace,“ dodal nejvyšší představitel kraje Vysočina. Jeho samotného by se stávka neměla dotknout. „Pokud nebudu mít cestu do Prahy,“ řekl hejtman. Včera neměl informace o tom, že by se na Vysočině konaly nějaké velké protestní akce. Průběh protestů je ale těžké předvídat.

Odbory nelze zastavit
Jak mohou na vzniklou situaci reagovat vládní poslanci a senátoři? Podle senátora za ODS a bývalého hejtmana Miloše Vystrčila je odpověď na takovou otázku složitá.
„Pokud se odboráři dohodli, že budou stávkovat, těžko s tím poslanci a senátoři nebo vláda něco zmohou. Vláda se maximálně může snažit zmírnit ekonomický dopad stávky. Já jsem vždy byl proti stávce, zejména když jsem si myslel, že nebyly vyčerpány všechny možnosti, jak se dohodnout,“ uvedl Miloš Vystrčil.
„Situace je teď však velmi složitá. Na jedné straně dluh naší země, který neustále roste, a na druhé straně nutná opatření, která jej mají zmírnit. Pokud však vláda taková opatření chystá a odboráři nemají pocit, že by byla správná, není podle mě východiskem právě stávka. Stávka oslabuje ekonomiku a způsobuje rozkol ve společnosti,“ upozornil Vystrčil.
Zítra by se měl pohybovat po Jihlavě, žádné výjezdy – třeba do Prahy, kde budou zřejmě problémy největší – jej nečekají. „Uvědomuji si však, že mnohých ostatních lidí se stávka dotkne,“ dodal bývalý hejtman kraje Vysočina.

Bude to komplikace pro staré lidi a rodiny, říká poslankyně
I poslankyně za ODS, bývalá starostka Havlíčkova Brodu Jana Fischerová označuje vyhlášenou čtvrteční stávku za velkou komplikaci pro občany.
„Jsou to hlavně staří lidé a rodiny s dětmi, kteří jsou na veřejné dopravě závislí,“ uvedla Fischerová. „A ze svého pohledu sleduji, jak se teprve po dvaceti letech zjistilo, že chybí zákon, který by určoval pravidla stávky a jejího vyhlášení. Na tom bychom měli něco změnit,“ dodala žena z Poslanecké sněmovny. Právo na stávku neupírá. „Ale ty věci okolo už jsou něco jiného,“ řekla.
„Myslím si, že celá věc má politické pozadí a že není věcí odborů, aby se takto pokoušely o nějakou změnu,“ vyjádřil se poslanec za TOP 09, bývalý rektor jihlavské polytechniky Ladislav Jirků.
Pavel Kováčik, poslanec za KSČM, naopak čtvrteční stávku dopravců bezvýhradně podporuje. „Vnímám ji jako občanskou aktivitu, která vyjadřuje většinový názor ve společnosti. Jsem rád, že se takového protestu proti vládním reformám odboráři ujali,“ řekl. Stávka je podle něj avizována několik dní dopředu. „Každý se na tu situaci mohl během několika dnů dobře připravit,“ doplnil Pavel Kováčik.

Přílohy