Kraj Vysočina chystá další slučování středních škol

11.06.2013

Zpravodajství ČTK | 16:09 | Rubrika: Školství - Jihlavský kraj | autor: bjr


Jihlava 11. června (ČTK) - Kraj Vysočina chystá od začátku školního roku 2014/2015 kvůli úbytku žáků další slučování středních škol. Podle navržené koncepce se 18 škol sloučí do osmi nových subjektů. Návrh počítá také se vznikem páteřní sítě center technického vzdělávání a odborného vzdělávání pro obchod a služby. Koncepci projednají zastupitelé kraje 25. června. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

"Ve větších městech vzniknou ekonomicky silnější celky, které budou snadněji odolávat populačním výkyvům. Jde nám o zachování pestré nabídky oborů," řekl Novotný. Důvodem slučování škol a vzniku vzdělávacích center je trvalý pokles počtu žáků, kterých v posledních dvou letech ubylo na středních školách na Vysočině každoročně kolem tisícovky. To odpovídá přibližně 40 třídám.

Bývalý hejtman a zastupitel za ODS Miloš Vystrčil se ke koncepci staví rezervovaně. Kraj by se podle něj měl snažit zachovat šíři oborů vzdělávání. Má ale výhrady ke slučování škol s rozdílným zaměřením, jako je například navržené sloučení obchodní akademie, školy obchodu a služeb a zdravotnické školy v Jihlavě. "Školy s tradicí a dobrou úrovní vzdělávání by měly zůstat samostatné. Nemyslím, že čím větší škola, tím kvalitnější řízení," řekl Vystrčil ČTK.

Navržené změny by měly přinést milionové úspory na mzdách, energiích a také z prodeje uvolněných budov. Úspory osobních nákladů v odhadnuté výši přes sedm milionů korun by měly zůstat ve školách, které by je mohly použít ke zvýšení platů zaměstnanců. Kvůli sloučení vybraných škol by podle koncepce neměl být zrušen žádný z vyučovaných oborů, naopak bude možné spojovat teoretickou výuku příbuzných oborů.

Vedení kraje projednávalo studii dopadu demografického vývoje na střední školy už před třemi lety. Tehdy ale navržené řešení odmítla některá města, ve kterých se měla struktura škol změnit. První větší vlna slučování se v kraji uskutečnila v letech 2003 až 2005, kdy se 32 středních škol sloučilo do 13 subjektů.

Studentů se podle vedoucího krajského odboru školství Miroslava Pecha slučování škol nijak nedotkne. "Všichni dokončí obor, na který byli na školu přijati," řekl Pech. Populační pokles by se podle něj měl změnit v nárůst v letech 2016 až 2017. "Pro ten případ zůstane i po sloučení škol rezerva pro přibližně tisícovku studentů," dodal Pech.

Na počátku současného školního roku fungovalo v kraji 75 středních škol. Zřizovatelem 53 je Kraj Vysočina, 12 škol je soukromých.

Přílohy