Levice má na Vysočině o lídrech jasno

13.08.2013

Právo | 13.8.2013 | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: Jana Pechová, Jan Trojan


Sestavování kandidátek pro předčasné parlamentní volby dává i na Vysočině podle předpokladu méně práce levicovým stranám. KSČM už má kandidátku kompletní, v ČSSD panuje shoda na lídrovi. Pravicové strany zatím jasná jména nesdělily.

Zahájení příprav na řádné volby v roce 2014 se ukázalo jako prozíravé hned pro dvě strany, KSČM a TOP 09. Komunisté však hned po pádu Nečasovy vlády svolali konference a kandidátku mají de facto kompletní. „Povede ji Pavel Kováčik,“ potvrdil nepříliš překvapivý výsledek krajský předseda strany Pavel Kalabus.

TOP 09, která v rámci příprav na příští volební rok stihla uskutečnit primárky, má k dispozici seznam jmen, ale s ohledem na očekávanou spolupráci se starosty se čeká na nominace od tohoto hnutí. „V úterý se mimořádně sejde výkonný výbor, stanoví termíny a ty vlastně celý proces jen urychlí,“ poznamenal předseda TOP 09 z Vysočiny Jiří Blažek. Jak doplnil, tipy na jména na čele kandidátky má, uvést je ale zatím nechtěl.

Sociální demokraty z Vysočiny povede v předčasných volbách nejspíš hejtman kraje Jiří Běhounek. „Je to velmi pravděpodobné,“ přitakal krajský šéf ČSSD Zdeněk Chlád. Kandidátku by měli mít poskládanou do půlky příštího týdne.

ODS čeká podle svého krajského předsedy Miloše Vystrčila na grémiem chválená pravidla. Nejznámější tváře vysočinské ODS, tedy Miroslava Němcová či senátor Vystrčil, ale na čele krajské kandidátky patrně nebudou. „Pokud bude Miroslava Němcová celorepublikovým lídrem strany, bylo by lepší, aby kandidovala v početnějším regionu. Je to běžná praxe,“ připomněl Miloš Vystrčil, že domovský kraj první ženy ODS má pouze půl miliónu obyvatel. A na kandidátce se neobjeví ani on sám – jako senátor by to prý těžko zdůvodňoval voličům. „Samozřejmě by se na čele kandidátky měly objevit osobnosti v regionu dostatečně známé. Pár takových jmen máme, budeme z nich vybírat,“ napověděl Miloš Vystrčil.

Dá se tak aspoň spekulovat například o lídrovi kandidátky do krajských voleb Otovi Bencovi či jihlavském primátorovi Jaroslavu Vymazalovi.

V posilující KDU-ČSL už s výjimkou Havlíčkobrodska okresní výbory stran přišly s jasným pořadím svých kandidátů. O post lídra krajské kandidátky by se tak podle krajského předsedy lidovců Jaromíra Kaliny měli utkat Radek Pátek, Vít Kaňkovský, Josef Herbrych, Miroslav Houška a Jan Tourek. „Zasáhnout do toho ale ještě může celostátní výbor,“ uvedl Kalina.

Na jižní Moravě Sobotka

O jihomoravském lídrovi ČSSD do předčasných parlamentních voleb rozhodne až páteční politické grémium, sdělil Právu krajský tajemník Karel Kraus. Mezi členy se očekává, že lídrem bude předseda strany Bohuslav Sobotka. „Žádné jiné jméno jsem neslyšel,“ dodal Kraus.

Nominační konference jihomoravské organizace KDU-ČSL již zvolila jako lídra Jiřího Miholu, předsedu brněnských lidovců a vysokoškolského učitele. Na dalších místech jsou Jaroslav Klaška, starosta Šlapanic na Brněnsku, a Josef Uhlík, starosta Ratíškovic v hodonínském okrese. Definitivní kandidátku jihomoravští lidovci upřesní do konce týdne.

Komunisté nominovali svého lídra již 15. července, stal se jím nestraník Vojtěch Adam, poslanec a starosta Ivančic. Na druhém místě kandidátky je učitelka Věra Křivánková z Vyškovska a na třetím Ivo Pojezný, krajský zastupitel a pedagog z Hodonínska. Definitivní jména i pořadí jihomoravské kandidátky ještě bude schvalovat ústřední výbor KSČM. Svého lídra zatím nemá jihomoravská TOP 09, zvolit by ho měla koncem srpna, nejpozději v prvním zářijovém týdnu. Potvrdil to krajský tajemník Petr Štědroňský.

Jihomoravská ODS vyzývá ke svolání volebního kongresu, na kterém by bylo zvoleno nové vedení.

Přílohy