Miloš Vystrčil, předseda Senátu: „Jsem příznivcem všech, kdo zodpovědně hospodaří“

01.04.2020

asz.cz | 11:14 | Autor: Josef Duben 


Krátce po zvolení předsedou Senátu Parlamentu ČR poskytl Miloš Vystrčil téměř inaugurační rozhovor Asociaci soukromého zemědělství ČR. RNDr. Miloš Vystrčil pochází z Dačic, žije v Telči, byl učitelem, zástupcem ředitele, starostou, hejtmanem, senátorem, a nyní je předsedou Senátu. Pokud jde o politiku, je místopředsedou ODS. Dlouhodobě se zajímá o problematiku venkova, byl členem senátní komise pro rozvoj venkova. Do voleb v roce 2010 šel s citátem: „Kdo chce, hledá možnosti, kdo nechce, hledá příčinu.“ Na letošní jarní Radě Asociace v Plzni dodal: „Bez komunikace a vzájemné důvěry se nikam nepohneme.

Na začátku našeho rozhovoru uvedl: „Je třeba, aby si vlastníci půdy uvědomili, že vlastnit půdu také znamená se o ni starat tak, aby mohla sloužit i dalším generacím. Pokud ji pronajímají, mají právo se přesvědčovat, zda se o ni pachtýři starají správně, tedy aby ji nejen neničili, ale naopak zhodnocovali pro budoucí generace. S tím samozřejmě souvisí i to, že půda musí být schopna jímat a udržet vodu. Nelze mít jen nekonečné lány rostlin, které toho nejsou schopny, které toto neumožní. A naši sedláci jsou přesně tím ukázkovým příkladem, jak o půdu správně pečovat.“

Jezdíte na různé akce Asociace soukromého zemědělství, na zasedání Rady, na konference, a jste vnímán jako příznivec rodinného hospodaření.

Jsem příznivcem všech, kdo dobře hospodaří a zodpovědně se starají o půdu a o krajinu vůbec. Jsou to především menší sedláci a rodinné farmy, ale dodám, že znám i několik větších zemědělců, kteří také dobře hospodaří, i když na větších plochách. Nerad bych, aby byl podporován jenom jeden typ hospodaření. To, co mě ale zaujalo na setkáních se sedláky, bylo vyjádření některých z nich, že vnímají svou práci v hospodářství a vztah k půdě i jako práci zahradníka. Nejde jim jenom o hledisko materiálního zisku, jen o to vyprodukovat nějaké potraviny, obilí, maso, ale významným hlediskem je pro ně krása a pestrost. Krása krajiny, ve které žijí, ve které žijeme i my, významným způsobem formuje i naši duši. Hlavní přesah soukromých zemědělců vidím v tom, že jim nejde jen o výrobu a obživu, ale i o výchovu k tomu, abychom k přírodě měli respekt a vnímali naši zodpovědnost za ni. Přírodu samozřejmě můžeme a musíme využívat, ale nesmíme ji zneužívat.

Asociace považuje za ideál rodinné hospodaření, ale zároveň soudí, že v oblasti zemědělství nelze dělit subjekty na velké a malé a tvořit nepřekonatelné bariéry. Je třeba nacházet společná stanoviska s tím, že pro šetrné a zodpovědné hospodaření v pestré krajině by bylo dobré získávat i ty velké.

S tím lze souhlasit, to může mít budoucnost. Zároveň vidím, že to, co říkají lidé z Asociace, nejsou prázdné proklamace, že to doopravdy umějí. Byl jsem toho svědkem naposledy letos v lednu na konferenci Pestrá krajina na České zemědělské univerzitě. A takové počiny považuji za zcela zásadní, nejen pro současnost, ale především z hlediska budoucnosti. Pro naše potomky.

V této souvislosti vnímám právě jako velký dluh, že se v některých případech nepodařilo dotáhnout nápravu křivd do konce, tedy zejména včas. A že se po roce 1989 v řadě případů nenaplnilo to, v co mnozí doufali. Jde o dotažení a dořešení vlastnických vztahů a restitucí. Opravdu o zemědělství leccos vím, z matčiny strany jsem ze selského, takže nějaké geny jsem získal z této strany, ale zase otec byl strojařem, a tak odtud pochází mé technické zaměření.

Potud několik srdečných odpovědí před odpoledním programem jarního zasedání Rady ASZ dne 5. března v Plzni.

Ve svém vystoupení pak Miloš Vystrčil, předseda Senátu a místopředseda ODS, zdůraznil, co občanští demokraté považují za nejdůležitější témata v oblasti zemědělství: ochranu půdy, lesů, vody a ovzduší, zacházení se zvířaty, problematiku odpadů. Poděkoval za inspiraci a podněty přicházející z Asociace a vyjádřil naději na další dobrou spolupráci. Pohovořil také o Společné zemědělské politice Evropské unie. K tolik diskutovanému tématu zastropování uvedl pouze, že je otázkou, kde by zmíněný strop měl být. Dotace na produkci považuje za špatné. Soudí, že podporovat menší a rodinné farmy je správné, ale nemělo by to být za cenu pěstování antagonismu mezi velkými a malými, přičemž věří, že je možné najít kompromisní řešení s přihlédnutím k úrovni péče o krajinu. 

Člen Předsednictva Asociace Josef Stehlík uvedl, že lze pochopit argumenty, aby se nekrátily dotace pro velké podniky u greeningu, resp. u ekologických schémat, stačilo by je navázat na určité podmínky, a pak by mohly sloužit jako páka, jak všechny přimět hospodařit tak, aby to prospívalo krajině i společnosti. Nicméně dodal: „Nezastropováním jsou nejvíce ohroženi hospodáři s výměrou do 2000 hektarů, tedy i naši členové, jimžhrozí, že je zadotované velké firmy snadno skoupí. Navíc ČR by byla v EU jedinou zemí bez zastropování. A dnes je z opozičních stran ODS asi jediná, která dosud nerozhodně stojí před otázkou: zastropovat či nezastropovat?“ Ano, to je závažná otázka, na kterou bude potřeba jasně odpovědět.

Rozhovor vyšel v časopise Selská revue (č. 2/2020), který je 7x ročně distribuován prostřednictvím České pošty členům ASZ ČR.

https://www.asz.cz/cs/aktualne-z-asz/milos-vystrcil-predseda-senatu-jsem-priznivcem-vsech-kdo-zodpovedne-hospodari.html

Přílohy