Miloš Vystrčil v Bruselu: České předsednictví je velká příležitost. Jednotu v rozmanitosti chceme vidět i v energetice či lesnické politice

12.11.2021

senat.cz | 19:32 | Autor: Sue Nguyen


Šestičlenná delegace vedená předsedou Senátu Milošem Vystrčilem se během dvoudenní návštěvy Bruselu zaměřila zejména na přípravy parlamentní dimenze nadcházejícího českého předsednictví Rady EU v roce 2022. Senátoři jednali s 1. místopředsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolou, předsedou Evropského výboru regionů Apostolosem Tzitzikostasem a představiteli Evropské komise: komisařem pro životní prostředí Virginijusem Sinkevičiusem a komisařkou pro energetiku Kadri Simson. O koordinaci předsednictví hovořili rovněž s 15 českými europoslanci napříč politickými frakcemi a českou komisařkou pro hodnoty a transparentnost Věrou Jourovou.

„České předsednictví v druhé polovině roku 2022 je pro nás velká příležitost, jak ukázat Evropě, že jsme zemí, která chce, aby Evropská unie fungovala a prosperovala,“ říká Miloš Vystrčil. „Chceme proto, aby Senát dobře komunikoval nejen s Poslaneckou sněmovnou a vládou, ale i evropskými partnery na všech úrovních. Proto jsme tuto cestu do Bruselu podnikli v předstihu a v silném senátním složení,“ vysvětluje.

Kromě předsedy Senátu delegaci tvořili předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer, předseda evropského výboru Mikuláš Bek, předseda výboru pro územní rozvoj a životní prostředí Zbyněk Linhart a senátoři Petr Šilar a Jiří Dušek.

Pracovní jednání v Bruselu se týkala jak dlouhodobých unijních témat, jako je kohezní politika, tak aktuálních otázek ohledně energetické budoucnosti v kontextu naplňování Zelené dohody pro Evropu a balíčku „Fit for 55“. Čeští senátoři opakovaně zdůrazňovali potřebu zohledňovat specifické podmínky jednotlivých členských zemí a jejich národní plány, ať již se jedná o lesnickou politiku či preferenci České republiky využívat jadernou energii na cestě k uhlíkové neutralitě.

Šestice senátorů se na půdě Evropského parlamentu rovněž setkala s europoslanci a europoslankyněmi z různých zemí, kteří v loňském roce odsoudili tlak Čínské lidové republiky vyvíjený na předsedu českého Senátu v souvislosti s cestou na Taiwan.

Přílohy